daisypath

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, December 17, 2011

Long. Random.

Assalamualaikum :)

Uhuk uhuk. See..dah berhabuk dah blog ni, lama sangat ditinggalkan.

So, here I am [again] to tell a fairytale after a very long period of silence.

I'm sorry I'm sorry I'm sorry.

I know three was not enough but tulis banyak banyak nanti jadi boring pulak kan? Hee.

khalis dah start cuti semester dari bulan 11 haritu, to be exact, 25hb November 2011. Dan disebabkan kekangan-kekangan yang hadir bertubi-tubi tanpa dipinta, maka jadi la hari ini baru dapat mengepos entry baru. Nak cerita satu satu macam banyak pulak, tapi disebabkan itu la fasalnya yang khalis menaip hari ni, mungkin entry ini akan jadi agak panjang. Haih, selalu macam ni kan? Entry panjang entry panjang, last last secotet jugak yang khalis taip. Hohoho.

Oke, mula dengan hari hari gemilang khalis memulakan cuti dengan semangat berkobar kobar. Konon kononnya cuti yang sebulan setengah ini jadi medan khalis mengasah bakat memasak kuih muih tradisional melayu tapi baru aje belajar dua jenis kuih, semangat dah meluntur. Haha, hangat hangat t**k ayam betul la khalis ni kan. [Ayat terpaksa di'censored' untuk memastikan kualiti kesucian blog ini terjamin. kehkeh.] Jadi, yang baru khalis belajar; buat kuih lapis dengan kuih bunga durian. Oke, kuih lapis tu khalis pasti semua orang tau macam mana rupanya. Kuih bunga durian tu, ade jugak orang panggil kuih bunga ros, ade yang panggil kuih goyang. Em..orang lama lama cam mak tok khalis panggil kuih boyang...nasib baik bukan bonang kan? Kalau tak macam main caklempong la pulak kat dapur rumah tu. Ade lagi nama dia, tapi khalis dah lupe pulak. Hehe. Hah, khalis tak pecahkan dapur rumah sendiri tau? khalis pegi ajak mak tok khalis bersilat sekali...mak tok pon dah lama tak masuk dapur, jadi sekali sekala khalis sebagai cucu mithali haruslah membantu menghangatkan dapur mak tok dengan riuh pagi era khalis ni kan? Heheh. Gambar takde ye, card reader khalis jammed dan belum di ganti. Kalau elok pon tak ingin khalis letak hasil keganasan khalis kat dalam ni, nanti kalau korang jumpa kuih tu kat mana-mana trauma pulak, hasil kerja khalis punya pasal. Tak mau la. :P

Oke, bila semangat untuk belajar kuih muih tradisional dari mak tok dah meluntur, khalis hanya bermalasan di rumah. Sudah tentu la bila begini khalis ada banyak waktu untuk berfacebook berblog dan segalanya yang berkaitan dengan internet ni. Tapi, masalah datang bila modem jalur lebar [aiwah maju bahasa melayu khalis macam ni ;) ] buat masalah. Puas la khalis cuba install-uninstall-install-uninstall tapi tak dapat-dapat jugak. so khalis cuba rileks dulu. Tambah-tambah hujung minggu tu khalis kena pergi rumah mak saudara sebab ada majlis makan makan sempena hari lahir adik sepupu khalis. Balik dari rumah mak saudara khalis tu baru khalis ajak Ma pergi Celcom centre. Takde penyelesaian, cuma harus beli pakej broadband baru. Modem baru harga RM 200++. Pakej baru yang 1.5GB baru RM150. Okey, khalis amik pakej baru aje la terima kasih. Duit elaun habis di situ sahaja. Dah la baru setel baki bayaran bulanan broadband. Ada baki RM 20+ dalam line lama, tapi khalis dah kena potong line tu sebab dah pakai line baru. Takpela, nanti masuk bil baru ni, orang Celcom tu cakap baki yang tinggal akan transfer masuk akaun baru. Mujur, kalau tak khalis da xmau pakai Celcom lagi. Dah la seminggu lepas tu kena tipu dengan Celcom. APA? Call maxis selama 3minit potong 6 ringgit??! Ye, bapak saya tauke balak. Saya tau, lain kali potong la RM 10 terus. Senang. Lepas tu saya topap seratus jek. Sepuluh ringgit sedekah dekat Celcom jek setiap kali topap :P

Hari Jumaat sebelum majlis tu, khalis jadi babysitter adik2 dekat rumah. Adik khalis yang no 5 masuk maahad dekat Jerantut, so Ma n Abah pegi hantar sekali dengan KakLong n Abang Long. Tinggal la khalis dengan yang ceding2 semata di rumah. Maka sempat la sehari khalis berlagak permaisuri berjaya. HAHA. khalis kat rumah memasak jek, kemas rumah dan yang selainnya khalis dera yang halus-halus itulah. Xpe, ini latihan menjadi surirumah berjaya wahai adik-adikku sayang. Kehkeh. Ala, bukan selalu pon dapat dera mereka dengan jayanya, kesempatan yang ada ni harus dimanfaatkan dengan betul dan berkualiti.

Hari Ahad yang lepas itu pulak, khalis naik bas ke Melaka. Ada bengkel keusahawanan kat Port Dickson. 12hb hingga 14 hb bertempat di Selesa Beach Resort. Best jugak pegi sana, dapat kawan baru, tapi xdapat contact diorang. Entah kenapa la waktu itu khalis sampai boleh terlupa nak mintak contact mereka. Aish. Tapi yang syoknya, banyak aktiviti kumpulan. Kena buat presentation lagi. Cuma yang xsyok, khalis rasa the whole program ni macam tak met the objectives sangat. Iye la, kata bengkel keusahawanan, tapi sebenarnya lebih kepada memperkenalkan program baru universiti jek. But overall, not bad la...Petang hari kedua tu, kami sebagai peserta program ni dilepaskan lebih awal daripada waktu yang dijadualkan. Aiseh, dilepaskan tu..macam kambing terlepas dari kandang jek. Haha. Anyhow, petang tu memang best! Sebab khalis dapat pegi main banana boat.! Ehehe. Maunya tak seronok, tu kali pertama main nye. Selama ni khalis cuma dengar kawan-kawan cerita. First time jatuh dari mendalah tu, rasa macam da lemas taim2 tu jugak, sebab xreti jatuh. Abang yang bawak bot tu dah pesan, nanti nak jatuh lepaskan pemegang, tapi khalis lupa apa yang dia  pesan, sebab excited sangat! Kesannya, hidung mata mulut sume masuk air laut;  masin! Nasib baik malam itu masih bernafas untuk satu slot program lagi.

Masa menunggu bas di Melaka Central yang memakan masa hampir enam jam selepas tambah tolak darab dan bahagi, khalis ditemani Mustaqim dan Syaiful. Dua dua junior khalis. Haha, junior la sangat. Si Mus nak balik Penang, bas pukul 9malam, khalis punya bas pukul 930malam. Syaiful pulak balik umah pakcik dia kat Ayer Keroh. Asalnya Mus pon nak join Syaiful, tapi dia pegi merayap pulak. Bila pakcik Syaiful datang dia takde, kena la dia beli tiket balik Penang sebab Syaiful tinggal jek dia kat stesen bas tu. HAHA. Kesian kan? Ape la diorang ni :D Tapi mujur la, at least takde la boring sangat khalis kat stesen bas tu sorang sorang macam kera sumbang. Tapi xpe, kalau Mus balik dengan Syaiful pon, khalis ade Dr Danial dan bukunya sebagai peneman. Kahkah. Sementara khalis tunggu bas tu, sempat la dengar Mus cerita pasal produk yang dia dengan Syaiful and sorang lagi kawan diorang tengah usahakan. Korang penah dengar pasal Magic Mug? Hah, itu la produk diorang. khalis dengar dia cerita haritu pon macam kool jek. Nak satu lah. Ehehe. Sila lah like page Kruk Kruk Enterprise untuk lebih info. Eceh sempat pulak promote.

Tapi, cerita tentang perjalanan pulang tak habis disitu sahaja. Masa khalis naik bas, ditakdirkan khalis duduk sebelah sorang nenek. Well actually, masa khalis nampak nenek tu time tunggu bas, I did think that this one grandma was sort of..unique. In her own way. Takde la dia punya dressing sangat menyerlah atau ape, tapi dia ada some kind of weird attitude. Weird macam mana? Hmm...macam ni. I think she travelled with her daughter and her friend. But nenek ni, senyap aje. And she wouldn't let go of her bag. Memang la bunyinya normal kan; what's so rare about somebody being careful and cranky with their..maybe, precious stuff? khalis ni saje la tu nak propa :P Ok2, being careful tu tak pelik. But when anak dia sendiri mintak beg yang dia pegang sebab nak ambik her things kat dalam beg, and she don't even wanna let go, tak pelik ke tu? I'm not insisting that she's carrying something, coz she's not, cuma khalis agak gerun ngan nenek tu. Macam garang jek. Ehe. Bas jalan pukul 945, and khalis terlelap sampai 1015pm. Masa tu, nenek tu belum tido lagi. She's unpacking her bag, searching for selimut I think. Then khalis tido lagi sampai 1230, and sedar2 jek, bas dah sampai stesen bas Makmur, stesen Kuantan. khalis baru aje nak kol ma bila khalis tiba2 perasan yang nenek punya style tido sangat ohsem! She didn't lean on the seat, her back was straight, and her posture seems like a 'come alive' patung lilin! Seriously, it was kinda creepy. Even tho khalis sebenarnya nak keluar, khalis tak sampai hati la pulak nak kejutkan nenek tu. Macam kesian aje nak ganggu. Seram pun ada jugak. Tapi khalis terpaksa jugak kejutkan sebab masa tu dah dekat sangat dengan rumah, kalau tak kejutkan memang tak turun la khalis gayanya. Memang terus merayap sampai Dungun la. But Alhamdulillah. nenek tu takde la pulak celik2 mata terus strangle khalis sebab kacau tido dia. Heeee :D

Sampai rumah terus cerita dekat ma pasal nenek tu. Haha :D Ma pun xcakap apa, senyum aje la. Nak komen apa pun, ma xtengok nenek tu :)

Okey lah, post panjang dan random sampai sini aje la. Tangan pun dah letih menaip. Patah karang, xmenaip la khalis sampai bila bila. Trauma tahu?? hahaha :D

Wednesday, November 23, 2011

Selesai sudah.

Assalamualaikum. :)

situasi khalis di kolej

Apa khabar semua hari ni? Dah mandi? Petang dah ni oi, kalau xmandi memang boleh la kau kawan dengan kerbau Pak Abu kat sawah tu :P pergh skema gile soalan intro. Dah layak jadi cekgu khalis ni. Eheh.

Oke sudah merapu.

Hari ini, selesai lah sudah meneran segala isi otak sampai keluar tersembur kat atas answer sheet yang dah disediakan invigilator. Tamat lah sudah zaman zaman penyeksaan ala-ala barbarian atas diriku yang tidak berdaya ini, ah sudahlah kau khalis...buat buat lupa pulak kau ada 4 semester lagi kat tanah Melaka yang bertuah ni hoi. Uwuwu T^T bila la nak abis study? Nanti dah abis study pulak wajib buat muka tercengang eh aku dah habis study rupanya. Tak sangka tak sangka. Cis, hipokrit.

Semester depan, siap sedia lah nak berperang dengan subjek subjek baru khalis. Mungkin senang, dan mungkin jugak senang. [Eh apehal?] Ayat psiko diri sendiri tuh dah jangan nak suruh betulkan! :P Tak senang tahu nak teruskan hidup dengan segala bagai nota kalau dalam otak tu duk kepit ayat susah-susah-susah-susah-susah [Pehal banyak sangat susah ni??] 24jam. Nak kentut pon susah tau, lagi-lagi kalau duk tengah ramai orang. Cer bagitau ape yang senang dalam dunia ni?? Nak tahu jugak. *buat muka curious*

Hari ni. Habis paper pergi beli makan tengahari sambil ambil clearance form. Iyelah dah nak balik takkanlah nak simpan lagi kunci bilik yang menyimpan kenangan asam masin ni, ohoi dah silap. Makan jeruk sangat inilah jadahnya. Cut cut, start balik. Iyelah dah nak balik takkanlah nak simpan lagi kunci bilik yang menyimpan kenangan masam manis ni. Nanti kena bayar denda tak pun bayar terus untuk dua bulan cuti hah tak ke naya tu? Jauhlah jauhlah. Poket tengah rabak ni. Huhuk. Tak dapatla nak tengok 2PM joget joget lagu Heartbeat kat atas pentas Jumaat ni. Uwuwu. Sape nak belanje aii tiket? Hah ni satu hal lagi. Nak wat konsert xleh tunggu Ahad ke? Kenapa nak Jumaat jugak kenapa kenapa? Tell me why!!! Eh emo pulak kau Temah. [Hek, tukar nama tetibe.]

Dan yeah, ini adalah last post khalis di MICET [untuk semester ini pastinya :) ] sebelum pulang naik bas Maraliner pagi esok. Tetibe feeling lagu Sudirman pulang. Hah tengok, teringat rumah duk panggil ''pulang pulang'' sampai typo di situ. khalis nk cakap teringat lagu Sudirman PULAK sebenarnye. Sob sob. Eh mood terbalik ni. Balik rumah mesti happy, hati riang gumbira macam dapat makan kek Secret Recipe 1kg orang belanja. Ahem. Ah, mood tiba-tiba segar macam kena sentuh embun pagi jek bila teringat rumah. Rindu. Rindu. Hah, sape yang tengah bercuti meh la bagitau khalis, kita pegi cuti ramai-ramai! Haha. Tadi kemain poket rabak la hape la. Nampak sangat la penipunye. Aiseh, mulut, eh, tangan tak boleh simpan rahsia betul!


Oke la, sampai jumpa lagi! Tata!!





nota kaki~~packing saja belum. Ehe. :P

Monday, November 21, 2011

The Smurf.

Speechless.

Tu jek mood khalis untuk cerita ni. Nampak flawless sangat. Mesej kasih sayang dan kepercayaan dalam cerita tu rasa sangat sampai.

I have nothing to review for this story but for those yang tak tengok lagi cite ni, sila lah tengok ye? Tak ruginye...



:)

Assalamualaikum. :)

Hai awak-awak yang sudi baca blog saya. :)
Sihat? Dah makan?


Dua tiga hari ini mood khalis terumbang ambing.
Cakap pendek-pendek.
Malas nak cakap banyak.

Tapi.

Hari ni rajin terlampau.
Sampaikan rajin pulak nak tukar header baru.
Tengah mood boleh la :)

Takpe, sementara tak ada apa-apa nak buat ni.
Nanti dah mood study, bersawang la blog ni.
Oh, broadband khalis masalah.
Mungkin balik rumah nanti khalis akan bercerai dengan internet.
Dan sudah tentunya; blog ini.  (T.T)

Tak apalah. nanti dah baiki broadband boleh lah rujuk balik.

Till then, sayonara.





Nota kaki~Selamat malam. :)

Sunday, November 20, 2011

Kawan, aku minta maaf.

Aku tau kau sakit hati.

Tapi aku ada sebab buat macam ni.
Aku tak nak cakap aku tak janji,
Nanti nampak macam aku nak lari.

Takpe.

Aku faham kalau kau marah,
Ye atau tak, tetap aku bersalah.
Lain kali,
Aku tak harap kau baik dengan aku lagi dah.

Tapi.

Jangan tanya aku kenapa.
Sebab tak semua benda dalam dunia,
boleh kita kongsi sama-sama.
Dua tiga hal yang mungkin ada,
Tak akan aku cerita.
Sebab ia rahsia.

Kawan,
Aku minta maaf.







Nota kaki~mata takmau tido. T.T

Friday, November 18, 2011

Adab yang tinggal.

Kau bukan budak lagi,
Aku tahu.


Pulang dari sekolah,
Kau tunggu bas.
Hari tu ramai orang.
Penuh dengan kawan-kawan kau.

Bas sampai, kau naik.
Berebut.
Pakcik, Makcik.
Semua kau tolak.
Nak duduk punya pasal.

Bas bergerak.
Kau main-main dengan loceng.
Kat depan ada kakak 30-an,
Pegang anak.

Bas berhenti.
Kawan kau nak turun.
Tanpa hint,
Tolak aku yang tengah berdiri.
Jerkah budak sekolah rendah yang berdiri dekat pintu.
Wah, memang sopan santun kawan kau.

Pintu bas tutup.
Seorang pakcik bangun.
Membebel.

"Jangan main-main dekat pintu.
Nanti jatuh."
"Lu orang tau, kenapa loceng tak bunyi?
Sebab lu orang tekan main-main."
"Jangan main loceng, bahaya orang lain."

Orang lain diam.

Tapi kau tak.
Kau buat dia macam kawan kau.

"Dah, dah. Diam."

Amboi bahasa kau.

Pakcik tu terus naik angin.
Dia sekat kau.
Dia  marah kau.

Tapi aku rasa,
dia cukup baik sebab tak terus tangankan kau.

Aku rasa kau takut.
Sebab kau turun dalam gopoh.

Lepas kau turun.
Kau tinggalkan aku dengan 1 pertanyaan.

"Mana adab kau, budak sekolah?"






Nota kaki~Adab bukan adat. Boleh ditinggal-tinggal.

Of she.

.Of She.


She is nobody.
Don't care, or she will fall.
On her feet.

She's not stupid, she's still learning.
Life is not always about what she wants,
it's about what she needs.
And how she was needed.

She's not being a snob, she's just timid.
When she don't care, she does not look down on people,
she just don't know how to react back,
and she don't think she's strong enough.

She don't know who she really is,
she's still searching for the truth.
Even though truth hurts, and reality bites.
But she still wants it.

And that one day,
she encounters love.
Still, it just a silent feeling.
She don't know yet,
but it feels like she don't know anything anymore.
She feels nothing but stupidity.

Because she's timid,
all she can do is ignore.
Because she's still searching,
she does not want to stop and stumble.
She wants to continue searching.

When she founds what she hunts,
she will stop and come back.
And make a change.

But thats,
when she founds it.

She's just nobody after all.


World don't care.




Nota kaki~Random mumble. Otak sudah penat baca pengalihan jisim. [Baca: Mass Transfer] Nite all :)

Saturday, November 12, 2011

End of semester 3.

Assalamualaikum. :))

Hai hai!! khalis dah menjejakkan kaki di Micet dengan jayanya beberapa hari lepas. Oh sangat letih dilambung bas ekspres tanpa henti selama 5 jam. Tanpa henti? Ya. Tanpa henti. Bas cuma berhenti pukul 2 petang utk makan tengahari dan solat zohor di Chendor, dan meneruskan perjalan terus sampai Melaka Central sampai pukul 7.30 malam. Hah syok x?

Oke, ini kali khalis bukan nak cerita pasal dilambung bas ke ape, tapi tentang semester 3 khalis di Micet ni. Sedar tak sedar, dah setahun setengah khalis belajar kat Melaka ni. Kadang rasa macam tak percaya, macam baru semalam rasanya khalis sambung belajar kat sini. Nampak kan, lalainya khalis ni dalam memerhatikan masa. Tapi jujurnya, sedikit demi sedikit, khalis belajar mengenali diri kat sini. Setahun setengah bukan waktu yang lama nampaknya. Masih lagi berbaki 2 tahun setengah sebelum khalis balik ke rumah membawa seorang khalis yang baru. Semoga ianya khalis yang lebih baik, InsyaAllah. khalis yang lebih bersedia untuk memikul tanggungjawab, sebagai seorang anak, kakak dan hambaNya yang baik insyaAllah.

Dan sedar tak sedar jugak, dalam setahun setengah ni dah banyak yang berubah pada khalis. Baik? Buruk? Semua ada lah kut. Ehe. Antara yang baik nya, khalis dah kurang penyakit malas. ~Oke, kena usahakan lagi sampai penyakit malas tu tak ada langsung. -_-" Yang buruknya, khalis ni dah semakin garang dan berani tak bertempat. Kalau dulu tu, marah orang mana la berani depan-depan, belakang dia berani la. Sekarang ni, hah cuba kau try test depan aku sekarang ni lidah aku ni bisa ke x? Aicewah lagak pendekar berjaya jek khalis ni. Karang orang sergah kang pandai la bukak langkah sepuluh ribu. Dah takde la lidah bisa ke tidak, terus takde lidah nak kata apa-apa agaknye. Puih. :P

Oke, sudah mengarut. Diam sekarang.

*sepuluh saat*

Memang tak boleh diam lama-lama. :P Sarah pun dah cakap, "Kau ni kalau ade audition jadi VJ kau pergi test tengok dapat ke x, mulut tu xboleh diam lame sikit :P " Haha. ~Jangan la marah Sarah, macam la kau xkenal aku. Syahdu hati ni kena marah ngan kau. Sobs.

Masih ada 2 minggu lagi yang berbaki sebelum semester 3 betul-betul habis. Tapi, khalis dah pon rasa macam semester 3 ni dah habis. ~Kecuali pada waktu-waktu harus study menjelma dan nota-nota memanggil dengan penuh taksub. Sebab, latihan debat dah habis dua minggu lepas. Latihan silat pon sama, baru jek habis minggu lepas. Agak-agak la kan, kalau khalis letak pepatah yang "kita tak akan tahu betapa berharganya apa yang kita ada sehinggalah kita kehilangannya" tu kat sini sesuai x? Ehe.

Since I am feeling like it, letak aje lah. :P

Sebab I miss them already. Those lovely yet naughty debaters. And serious but friendly silat members. Rasa macam cuti semester yang sebulan tu lama sangat lah pulak. Isk :'( Cuti belum start, boleh la nak berlagak. Tengok nanti cuti da nak abis ayat kau same ke tak, kiah. :P

Hari ni done dengan subjek Industrial Safety and Health. Khamis ini Chemical Engineering Thermodynamics, Jumaat pagi sarapan dengan Mass Transfer 1, lepas tu Rabu Berperang dengan Introduction to Food Science and Technology. Kemudian meronggeng di bandaraya. Eh x la x la. Saya baik budaknye. Ek hem.

Nanti khalis update lagi. Sekarang panggilan dari katil. Ehe. Nite all. Sweet dream ;)




Nota kaki~Mood; hilangkan sawang dalam blog. ;)
















Wednesday, November 2, 2011

Rindu melampau.

Assalamualaikum. :)

Selamat pagi burung hantu. [Eh?] Dah pagi pagi belum tido ni, sudi la ye dipanggil burung hantu. Huhuk. Oi khalis sila sedar diri sape yang tak tido lagi sebenarnye ni?! ~Ece, tibe tibe emo. Pang karang.

Hari ini mood hari raya. Ngeng. Otak sudah biul seharian asyik main game. Ingat boleh buat obat rupenye makin biul lagi ade lah. *ape kau merepek ni timah oi*

Ok. Serius. Serius.

Google punya| khalis edit :P


Dua minggu kebelakangan ni khalis rasa tahap kerinduan khalis kepada rumahku syurgaku dah masuk tahap melampau lampau. Dengar lagu Ramlah Ram-Zapin Yang Tinggal, mula la nak drama airmata duyung. Sob sob sob. Air mata air hidung sume nak keluar time2 tu jugak. Pejam mata nampak umah wan, pejam mata nampak umah wan. Sehari tak call ma tak sah. Kalau boleh sejam sekali nak call. Kalah orang bercinta. Yang peliknya makan selera jek. Takde pulak istilah makan tak kenyang mandi tak basah ni. Tidur aje tak lena. Asik ingat ruuuuuuuuuumah jek. Tak pernah pernah lagi khalis jadi tak tentu arah macam ni setiap kali nak balik cuti. Padahal dah tak lama pun. Hari ni Rabu, pagi Jumaat dah nak naik bas balik umah. Kenapa khalis ni? Cengeng betul. :P


Nota kaki~~Sabar la khalis, dua hari tak lama pon. Hoi pegi packing barang. Nanti cuti sem takde la banyak sangat barang nak berangkut. :P


Tuesday, November 1, 2011

Ada apa dengan gambar?

Assalamualaikum :)

Hai bloggers. Hai readers. :) Di pagi yang hening tanpa apa apa bunyi sekali pun *syukurlah* ni, khalis terpandang satu entri menarik kat website conteng conteng. Jeng jeng jeng. Ada contest tau? Ehe. Ini kali pertama khalis masuk contest dan oh, teruja teruja! Sebab? khalis nak hadiah tuh. Ops, busted. Ehhe. Tapi contest dia senang aje, so khalis rasa ingin mencuba. 

Macam mana?

Cuma tuliskan interpretasi khalis mengenai gambar ini:
10 000 interpretasi | contengconteng

Basically, apa yang khalis fikirkan waktu mula mula khalis nampak gambar ni, khalis nampak impian, dan angan-angan. Lukisan ni semacam memberitahu khalis bahawa tak salah hidup dengan seribu angan-angan dan impian, sebab hidup akan jadi lebih berwarna-warni. ~mentang-mentanglah belon tuh sume warna warni kan? :P
Tapi, bukankah hidup memang begitu? Kanak-kanak membina identiti diri mereka dari angan-angan, siapalah kita nak tentukan apa yang mereka harus jadi dari angan-angan tu. :)

Dari zaman kanak-kanak ribena dulu sampai lah sekarang ni, khalis rasa angan-angan dan impian khalis asyik berubah. Ek hem. Itu kira seribu angan dan impian jugak kan? ;) Waktu kecik-kecik, khalis pernah punya impian untuk buka kedai aiskrim di bulan. Kenapa bulan? Kenapa bukan di Bumi? Sebab waktu tu minda punya lah suci, khalis ingatkan kat planet lain mana ada jual aiskrim, ingatkan kat Bumi aje ada jual aiskrim. Lagipun, aiskrim yang khalis nak jual kat bulan ni bukan calang-calang. khalis tak main la jual aiskrim walls, mat kool sume tu..khalis nak jual aiskrim malaysia kat bulan tu! Kalau khalis jual aiskrim malaysia kat bulan, nanti sume alien-alien yang naik piring terbang tu berenti beli aiskrim kat khalis. Alangkah kool. :D

Tapi bila dah beranjak umur jadi lebih tua, impian tu dah jadi lebih logik. Tak dapat jual aiskrim kat alien pun takpela, khalis nak jadi  Power Rangers pon boleh. Kool jugak tu. Lawan dengan raksasa pastu selamatkan dunia. Tapi, bila keinginan untuk memakai kostum Power Rangers tak mungkin akan tercapai sebab ma khalis tak pernah benarkan, impian itu terkubur begitu sahaja. Sobs :'( Tapi takpe, khalis jadi lebih positif. khalis nak bukak bisnis, jadi lebih kaya dari Donald Trump. Haha. Mase khalis sekolah menengah dulu tengah glemer show The Apprentice tu. Mase tu teringin nak buat cam Mr Trump; "You're fired!" Haha. Rasa sangat berkuasa. :D

Sekarang? Masih lagi berimpian. Dan impian itu masih bermacam-macam :) Sampai sekarang khalis masih rasa impian yang ada itu lah yang mendorong khalis jadi khalis yang sekarang.


Eh dah melalut. :) Sepatutnya cerita pasal belon. Ehe. Selamat malam sume.



Nota kaki~~Encik admin contengconteng, saya mahu jugak frame tu. Eh tak malu. :P

Nota kaki~~Otak beku setelah seminggu bertarung dengan wifi yang langsung tak bersemangat. ;)

Thursday, October 20, 2011

Kala malam bulan mengambang.

Assalamualaikum.

Hai nenek nenek sibongkok tiga siang mengantuk malam berjaga sekalian. Tak tido lagi? Tepuk tepuk bantal tiga kali pastu sebut nama saya nanti tido mesti dapat mimpi ngeri. HAHA. *Eh gurau jek. :)

khalis hari ni tak boleh tido sebab lapar. *eh tadi cakap kenyang makan skrip dgn report?* yela. Tak dapat tido sebab baru siapkan keje. Nak tido la ni. Tapi rasa lapar lagi. Tak sangka makan report tebal2 pon masih lapar lagi. Uhuk.

Hari ini sesi menceceh yang random2 aje ye nenek nenek sekalian. Ini lah yang berlaku bila cucu dilanda demam menaip entry sampaikan sehari nak satu entry cukup sebulan kembung la blog ni. HAHA. Eleh padahal nanti mood hilang terus blog jadi tongkang pecah tak baiki-baiki empat tahun lamanya. Hah kan dah mengarut lagi.

Cerita pasal hari ini dan hari lepas dan lepas lepas dan akan datang yang buat khalis tak dapat tidur awal tapi kalau dapat tidur dah tak bangun bangun sampai matahari dah menjerit jerit "hoi bangun hoi bangun!" baru la nak bukak mata. Tapi sungguh, minggu ini minggu assignment dan report ekspres. Kenapa eskpres? Sebab hari ni bagi tugasan esok dah kena hantar. Ok menipu. 

Hari Jumaat tajuk Assignment 2 Safety keluar hari Selasa baru tahu ape nak kena buat. Rabu itu baru tempat untuk site visit ditampal di luar office lecturer dan hari Jumaat baru berpeluang untuk site visit. Yes ada dua hari untuk buat slide tapi site visit haruslah di sign oleh technician bertugas dan mestilah di confirmkan betul baru nak proceed tapi hari isnin lecturer tibe2 cuti kecemasan pulak. Macam kiut x? Grrrr. Esoknya yakni Selasa dah nak kena present. Wahwah. Iye lecturer2 yang disayangi kami tau kami hebat. Fine lah sila hentam kromo ikut suka hati. Presentation memang hancur. HAHA. *gelak kecewa* Nasib baik la Encik Syed murah hati beri tunjuk ajar dan suruh hantar esok lepas baiki itu ini. 

Hari ini hari Rabu xsenang duduk lagi lepas hantar safety sebab nak kena siapkan lab report Thermo nak dihantar esok. Ok dah siap. Baru aje siap. Dah cukup-cukup la riak khalis. Pastu ape lagi ni? Hah, skrip utk grand final debate esok pon dah siap. Tapi esok belum boleh duduk goyang kaki siap. Hafal dulu eksperimen 1 Mass Transfer tuh kan ada lab presentation mase hari jumaat. Hah, mini project Thermo part 3 pon nak kena hantar Jumaat jugak. Wah, bahagia la hidup ni. Pastu ape lagi? Hah, Sabtu jangan duduk main internet bukak FB segala bagai,sila study Safety dengan Proffesional Communication sebab hari Isnin kan ade test? Ahad kan ade? Eh tak boleh, Ahad ada Aerocarnival kat MIAT. Nanti kalau xjadi pegi MIAT baru la kau nak study hari Ahad pon khalis ye? Hah ape lagi ape lagi?? Oh, tadi dapat Assignment 2 Food dari Encik Ramli. Hantar minggu depan lepas Deepavali tau khalis. Eh, ha'a la.

.Happy Deepavali.

Ceh sempat lagi iklan. Eh ade ape2 lagi x? Oh, dua minggu lagi ade mock meeting tau. minggu depan pulak rasenye ade presentation Mini Project Mass Transfer. Lagi lagi? Ha, pastu Raya Korban. Sambung study week terus. khalis study week kat rumah aje lah. :)



Done menceceh. Tido time. Annyonghijumuseyo.



Nota kaki~~Sebenarnya urat leher dah tegang sebab lame sgt tegakkan leher. haha :D

Tuesday, October 18, 2011

If you love somebody, let them go. If they return, they were always yours. If they don't, they never were.

Assalamualaikum.

Hai pembaca blog. :) Sihat hari ini? Anda sume dah makan? Ok cut the meaningless crap.

Nak tanya satu soalan yang cukup mudah dan straightforward. Have you ever been in love? Or ever feel like one? And then something happened between you two, that made you think, if u ever need to let him/her go? What did you do? Did u let him/her go??

Really?


Seriously, khalis tak pernah setuju dengan quote ni. Semudah itukah? Not everybody was blessed with a second chance. Tak mudah nak dapatkan cinta seseorang, tapi semudah itukah buat keputusan untuk melepaskan? What if, they never had the chance to come back, but they really love you? Or what if, they do come back, but only before they met some other people? See. There's not only one solution for one problem.

If you love somebody, hold on. Do not let go. If they wanted to leave you anyhow, let them go, but never take back what hurts you most in the past. Because if you did, you never learned a lesson then.

Sekali melukakan, tak mustahil untuk dia terus melakukan. Ya, khalis tahu semua orang berubah. Tapi sanggup ke terima risiko untuk dilukai sekali lagi semata-mata sebab berpegang pada janji dia yang dia dah berubah? 

When somebody made you cry, there's always another person who wanted to be by your side and wipe that tears away. Why would you waste that person to a person who would hurt you anyway?




Pesanan untuk BS,

"Aku tak pernah bimbang untuk menangis, kerna kau pasti ada untuk menjaga tiap air mataku yang mengalir,"




Nota kaki~~Sebab tu la khalis takut untuk ada komitmen. -_-"

Antara lelaki Korea dan Melayu.

Infinite: by Google


Assalamualaikum.

Hai pembaca blog yang jarang diupdate ni. Hi silent readers. Ceh, ayat tak boleh nak skema lagi khalis? Bajet retiss.

Lepas makan megi sambil tengok cite Full House ngan adek roommate khalis tadi, khalis jadi terfikir untuk
buat satu entry. Sebabnya, masa tengok cerita tu, ade la satu part sedih ni yang buat si Rain tu menangis. Adek roommate khalis pon terus komen, "Ala, comelnye Rain ni," Eh, menangis pon comel? Xtau la.

Sebab tu orang cakap, kalau hati dah sayang, kentut pon bau bunga ros. Kalau dah suka, buat la ape pun, kutuk la macam mana pon, tetap menarik jugak di hati yang menyukai tu.

Sebab khalis sendiri pon penah cakap, kalau dah suka, buat ape pun dah xkesah lagi. Macam Korea jugak, buat ayat sedu sedan sikit sikit jek, kita yang nak menangis lebih-lebih. Padahal kalau xde subtitles tu, sepatah haram pon tak faham. Tapi, kalau tengok drama Melayu, ada bab bab :: I lebiu tujuh langit I terbang lautan api berjuta juta kilometer pon I berenang sebab nak dapatkan cinta yuu :: mesti dah prepare baldi siap2 nak muntah. Kenapa ha kenapa??? Padahal dia cakap menda yang same.

Sebab kalau dah tak suka, alasan ape pon logika mahupun tidak, hati tetap taknak terima. Kan? Eh tak payah gedik nak geleng kepala, mengaku jek la, kalau tak setuju sila bagitau kenapa :P

Dan sebenarnya, lelaki Korea bukan romantik sangat pon. CUMA, cara mereka jadi romantik tu berbeza dengan cara lelaki Melayu. Ye la, women tend to seek for guys with higher confidence. Dan amatlah jarang sebenarnya untuk jumpa lelaki yang konfiden nak jadikan perempuan tu hak milik dia sepanjang hidup. Banyak yang menipu. Well, ini berlaku dimana-mana. Jangan ingat sebab dalam drama Korea tuh lelaki sume nak stok kaya inesen jek, terus buat conclusion lelaki Korea sume kaya dan inesen. Oh TIDAK SAMA SEKALI. Ye, awak untung kalau dapat pakwe Korea muka jambu kaya inesen dan awak cinta pertama dia but hello, itu sangat fairytale dan tak semua fairytale have a happy ending, kan? Sila la berpijak di bumi nyata wahai perempuan sekalian.

Lagi pun, siapa kata lelaki Melayu tak romantik? Mereka romantik dengan cara tersendiri. Macam cantik; kan orang selalu cakap cantik tu subjektif. Romantik pun sama. Kalau buat surprise birthday party untuk gadis yang dia sayang itu dikira romantik, mungkin ada sesetengah pihak yang akan cakap itu semua membazir dan tak perlu. Bukan senang nak puaskan hati semua orang ni.

Jadi lelaki-lelaki Melayu di luar sana, tak perlu la merasa kurang. Dan tak payah lah nak ubah diri anda jadi macam budak Korea semata-mata sebab nak menambat hati perempuan. Believe me, it won't work. Annoying lagi adela. Sekadar minat xpe la, kitorang pon minat Korea jugak. But to be like them, hell no way! Perempuan Melayu perasan  korea pun buat orang menyampah jugak. Ops, ini bukan pendapat khalis seorang!  ^_^

Stok2 annoying: Group Malaysia perasan Korea

Majorly Chinese, tapi ade sorang Melayu. Cari la.

Anda lagi kool kalau xjadi Korea. Terima Kasih

P/S: Look, saya bukan anti orang yang minat Korea tapi tolong la, trying to look like them doesn't make you them. Haven't you ever heard do not ever sacrifice what you love for what you like? Lagipun, you look better if you put no fake faces on. Be yourself. Jangan glamour sebab gosip dan publisiti sangat boleh? Nanti jatuh tersungkur, sakit tahu?




Nota kaki~~Penat la menceceh. Eh awak. Bon nuit. :)

Sunday, September 11, 2011

Perkenankanlah.

Assalamualaikum :)

Been a very long time.

Yap. I know, it's been a very long time since I last posted in this blog. Shame on me self. Let me sincerely convey what I've been feeling lately.

Suram. Dull. Like I don't want to do anything anymore. Like let the life and time passes in a way it want, and nobody bother me at all, please. Sincerely. And I don't know why, or how do I turn out this way. I might have knew earlier, but I don't remember any of my reason now. Maybe I'm getting older and senile. [?]

Heartless. Yes, I'm lacking of feeling now. People might happen to see my smiling face on everything they say to me, but I guess half of them [at least] was fake. Yup. Do not question me but I understand if you'll see me differently after this post. I chose the path after all. :(

I might not be able to express well on what I thought anymore. Okay, this is the scary part. I seriously feel scared thinking of this one reason. Writing here has always been the best way of me expressing what I felt on my daily life. As a teenager, as a student, as a friend, as a sister, and as a daughter. But somehow, I felt that the trigger that used to shake every time I came here, has already gone, or might still be beating in a very slow pulse,  that I can't even feel it anymore.

What had happen to me, seriously?!

T^T




"Ya Allah, maafkan aku hambaMu yang selalu tidak mensyukuri nikmat yang Kau berikan, hingga cuma sekecil ini nikmat yang Kau tarik, aku mengadu dan bersayu. Ya Allah, kalau ini satu petunjuk yang Kau suluhkan dalam jalan hidupku yang hampir gelap ini, aku bersyukur Ya Allah. Hanya dengan ini, mampu aku lihat betapa Kau tak jemu berada disisi, walau aku sering lupa padaMu, Ya Allah. Semoga dari hari ini, aku melangkah ke hadapan dengan pandangan berbeza, dengan pandangan penuh telus sepanjang jalan mujahadah yang Kau janjikan Firdausi sebagai destinasinya. InsyaAllah, semoga tidak lagi aku kufur akan nikmatMu di halangan yang menunggu di hadapan, perkenankanlah."



~Bukan kau dilupakan, tapi Allah SWT ingin kau kembali padaNya. Ingatlah.~



Nota kaki~Ingin dapat husnul khotimah. InsyaAllah. :')

Sunday, September 4, 2011

Dilemma. Hard One.

Situasi~Alone. (-_-")

Assalamualaikum :))

Raya dah habis. Eh, belum. Ade 25 hari lagi. Raya kan sebulan? ;) Tahun ni, raya tak menarik sangat. Sebab I've got two tests to think about during my holiday!! Argh, spoiler spoiler. Habis mood raya. T^T But some of my uncles made it up dgn kasik duit raya banyak2. Wohoo! Hahaha :D


Well actually, this is not my main ramble. Now here it goes, a true heart spill. P/s: don't mind the language.


It was like since forever I've been dreaming of learning to play musical instrument or having one or two as my very own collection. I've grown fond of music since I was like very little. I dance to music and sing to a song whenever. Like, an ecstasy. And it made me so happy to know that  I stand a chance to learn to play guitar when I came to this institution.

During my first semester I learned how to played basic chords, learn how to strum and played several songs. I'm not a very good player, I must say. It took me real longer to practice and focus on only one song. To play is another issue, but to remember the chord is what made me look bad. But I practice real hard to make it work. I didn't make a superb ignition to the graduating night, but I tried my very best. Hey, what do you expect from a first timer who doesn't even get regular lesson, huh? And I don't even have a guitar to practice on my own, to add to that.

I manage to hold back and control the feeling and the urge to play guitar through my second semester. I didn't touch a guitar for four months in a row. Not even once. But returning here for my third semester, I touched it. Hitting on the chords of Christina Perri's Jar of Hearts and Adele's Rolling In The Deep. And the urge came back uninvited. I really, REALLY felt intrigued to have a guitar; the one I can proudly held as MY guitar.

I can have it since I want it, and I've been saving my money for it. But the main problem I had was with my mom. She don't agree with the idea of buying ANY musical instrument. Even when I started playing guitar she's scolded me. And yeah, it was me who's being stubborn all this while. Or maybe I should have not started since the beginning? I don't know. (-_____-")

So here I am, after four months of avoiding music tortures, came back again surfing for Taylor's songs guitar chords. Latest sensation; Mean and Enchanted. But how would I manage to play this song?





Nota kaki~Dilema. Mau sangatsangat untuk ada gitar seniri. T^T

Friday, August 26, 2011

Raya masa kecik dulu ^_^

Situasi~~khalis baru selesai mengemas. Lepas subuh nanti bertolak balik Terengganu. Yeay!! Bye bye Melaka.


...ish, seminggu aje pon T^T

.Belajar la bersyukur khalis. Azira yang jauh kat Mesir tu tak balik raya tahun ni tau?! Ok. Faham. Hati, jangan nak mengada. :P

Assalamualaikum :)

Panjang pulak mukadimah khalis. Aiseh, sungguh la happy nak balik rumah ni. Seminggu terakhir kat kolej ni dah terasa rasa diri macam zombie. Ape tak nye, jasad kat kelas, otak kat rumah, telinga dah dengar lagu raya, mata ternampak-nampak jek family dengan pelita. Takde maknenye dah duk kat kolej. Nasib baik sempat selamat jadi manusia lagi dengan assignment dan lab report yang melambak lambak. Memang dah trend la kan, minggu sebelum balik rasa memang minggu bermesra mesraan dengan assignment. Haih. Nasib baik dah lepas semua. ^_^


Dah beranjak dewasa ni, [ecece] erti raya tu sendiri dah makin pudar. Yela, kalau dulu, zaman khalis kanak-kanak ribena dulu, malam raya msti banyak aktiviti dan plan dengan sepupu2. Memang malam raya tu adalah waktu yang paling ditunggu-tunggu la kiranya. Semua ahli keluarga pakat kumpul kat rumah nenek, riuhkan rumah dia masa malam raya tu. Antara aktiviti2 faveret mase kecik-kecik dulu;


1. Momen membakar sate.

Ok, ini part yang paling khalis ingat dan paling khalis suka. Kenapa? Sebab sate adalah juadah faveret khalis time raya2. :D Malam raye aje msti dah tercongok kat luar dapur tunggu abah dengan pak pak sedara bakar sate ramai2, pastu pakat bedal dengan sepupu2. Sate 2ratus cucuk pon kire boleh hangus malam raya jek. Pastu esok sume kena catu makan sate, pasal mase org tgh bakar dah sibuk nak bedal sate banyak2. Haha :D khalis ingat lagi ada satu gambar mase khalis sekolah rendah dulu, sume pakat pakai baju tidur, sate dua cucuk wajib ada kat tangan. Entah kat mana lah gambar tu sekarang :D

2. Bunga api dan mercun

Yang ini menipu la kalau ade yang xpernah experience. khalis kalau bab mercun ni, serah dekat abang sepupu. Memang dia tau mane nak cari. Dari zaman bujang sampai la zaman dah jadi bapak orang ni, dia la kepalanya kalau datang bab mercun dan bunga api. Tapi khalis ape kisah? Join sekali aje la! Bukan selalu main bunga api ni. Memang la tak raya pun ade jual, tapi feeling tak sama dengan masa raya. khalis ingat lagi masa kecik2 dulu khalis penah main bunga api yang percik2 dia tu macam bintang. khalis dengan kakak panggil bunga api tu, 'bunga api besi'. Sebab pemegang dia besi. Tapi dah lama khalis tak tengok bunga api tu, pasal bahaya, besi kan lambat sejuk. Kitorang dulu kalau main bunga api tu msti prepare main tepi lopak air. Pas main terus campak dalam lopak, xdela yang melecur kalau terkena. Hehe :) Mercun pulak, khalis main yang biasa2 jek, yang ekstrem2 tu serah pada adik. Haha. Kejam betul, tak patut jadi kakak :P selalunya yang khalis main time raye2 kan;



Mercun Roket

khalis suka pasang mercun ni pastu tunggu dia naik meletup kat udara. Ada satu lagi yang macam ni, tapi yang itu adik khalis cakap nme dia mercun Keluang. Yang tu, mase tengah berdesup naik tu dia berbunyi, yang ni silent jek, smpai kat atas baru dengar bunyi meletup.


Mercun Colok
Yang ini pulak, khalis tak tau la nama betul dia apa, tapi kitorang panggil mercun colok, sebab dia macam mancis dan cara nak ignite dia pun macam nak ignite mancis. Yes, kat Terengganu, mancis tu colok. Eceh, dah jadi sesi belajar bahasa Terengganu la pulak. Haha :D


Mercun Gasing
Mercun gasing ni, mula mula tu khalis takut. Sebab adik khalis cakap, dia kejar orang. Yang khalis pulak bodoh bodoh alang la percaya. Padahal mane pulak mercun ni dapat mata nak kejar kejar orang kan? Tapi mercun ni once dah ignite, lawa! Serius..



Ni la rupa mercun gasing kalau dah ignite, then dia akan berpusing pusing dengan pantasnya. Satu nasihat khalis, kalau main mercun ni, duk tempat tinggi tau, sebab dia 'liar'. Haha :D

Mercun Telur Naga
Mercun telur naga ataupun taik naga bak kata adik khalis adalah mercun yang menyeronokkan!! Haha..serius xbosan main. Sebab mercun ni macam machine gun. Sebiji tu banyak das meletup. Adik khalis kalau main mercun ni, dia akan baling pakai lastik, so that dia meletup kat udara. Serius lawa! Macam tengok fireworks.

Mercun papan
Mercun ni, paling khalis tak takut. Muahaha :D ayat nak berlagak jek kan? Tapi betul. Ni macam mercun yang chinese selalu pasang masa New Year, cuma dalam versi lebih kecil dan bunyi dia pon xberapa nak kuat sangat. 

Mercun ketupat
khalis pon tak pasti kenapa budak budak ni panggil mercun ni mercun ketupat. Sebab rupa dia dekat nak sama kot. Nampak aje kecik ye tuan tuan dan puan puan, bunyinye masyaAllah. Satu kampung boleh dengar kot? Kuat gile! Mercun ni faveret adik dengan sepupu khalis. 

Mercun Bola
Ini satu lagi mercun yang boleh menggetarkan gegendang telinga kalau berada dalam jarak yang dekat. Serius kuat!

Dua mercun terakhir adalah tidak disyorkan demi keselamatan pengguna. Pesanan ikhlas dari khalis Inc. heheh ;)

Oh ya, last but not least,


Mercun Bawang
Ok, nama dia macam tu sebab dia serupa dengan bawang putih. :P khalis suka main mercun ni, sebab dia langsung tak bahaya. Haha :D dan sebab dia comel. Ntah kat mana comel pon tak tau, tapi tetap nak kata mercun ni comel.



3. Projek duit raya

Projek duit raya ni, ada dua level. Satu malam raya, satu lagi pada hari raya.
  i. Malam raya
    Time malam raya, abah akan panggil sume anak2 yang dah besar sikit, yakni Kak Long, khalis, Abang n Ateh [yang pada waktu itu berumur dalam lingkungan 8-15 tahun] nak suruh tolong dia masukkan duit raya dalam sampul. Memang tak merungut langsung, walaupun mase tu tengah syok tengok tv ataupun tengah buat aktiviti yang berpekdah mahupun tak Sebab nampak duit banyak depan mata terus jadi energetic. Haha :D Kecik kecik dah mata duitan. :P

 ii. Hari Raya.
    Maka dengan ini, dengan penuh bangganya khalis isytiharkan bahawa Hari Raya adalah hari dimana semua kanak-kanak hilang perasaan malu, pergi rumah orang bawa hajat yang BESAR. Hahahaha :D Serius. khalis dulu, pergi rumah orang nak raya kan, minum air jek, pastu tunggu duit. Betul ni. Tapi tu dulu la, zaman2 tak matang. Hahahaha :D



Cerita pasal kuih raya, khalis ni hantu popia simpul yang kecik2 tuh. Pernah sekali khalis pergi raya rumah orang, pastu habiskan popia tu sebalang tanpa sedar. Sedar2 dah habis pun bila khalis kais kais kat dalam balang dah kosong. Oh mase tu malunya tak tau mana nak letak muka!! Tuan rumah gelak gelak cakap, "takpe, kat dapur ade lagi," pastu bagi duit raya. Ala, dah tak nak raya umah makcik da tahun depan..malu -.-"

Nak cerita pasal raya, sampai tahun depan pon tak habis. Haha.

Selamat Hari Raya semua. :)




Nota kaki~~Ah, hari ni 27 Ramadhan. Malam 7 Likur. Nanti sampai rumah nak pasang pelita banyak2 la. :)) 

Thursday, August 18, 2011

Hari yang bahagia :D


Situasi~~menghadap report Mass, assignment Safety, mini project Thermo, tutor Mass..ok stop di situ. -_-“

Assalamualaikum J

Motif hari ni bukan nak cerita pasal lab report mini project assignment ke tutor kejadah tu sume. Tidak. Tapi mahu cerita tentang apa yang berlaku semalam. Serius buat khalis sangat happy! J

Semalam, khalis pergi kelas Proffesional Communication yang start pukul 9. Belajar menulis surat secara pro. Ecece. Proses pembelajaran nak jadi engineer yg entrepreneur la kirenya ni. ;) Balik dari kelas Proff Comm tu, khalis dengan member2 singgah library pasal nak siapkan tutor Mass Transfer. Sebab pukul 12 kitorang ade kelas tutor. Masa sampai library, member2 siap2 buku nota lecture soalan tutorial sume, khalis siap2 dengan phone ngan headphone. Haha. Memang jenis kena bukak lagu kalau dah bukak note la kan? :P Baru aje nak bukak menu,

-1 Missed Call ~Ma Sayang~

Eh, ma kol? Cepat2 return call ma. Ma jarang call kalau xde hal penting. khalis dah terfikir-fikir kenapa ma tibe2 call. Tak lama, ma angkat.

“Ma tadi kenapa call?”

“Angah kat mana?”

“Kat library, tengah buat kerja sikit..”

“Ni Ma nak tanya, Along ada call Angah x?”

“Xde la pulak. Kenapa ma?”

“(Nada excited) Ma nak bagitau ni, Angah dah naik pangkat.”

“(Blur) Uh? Naik pangkat ape?”

“Jadi Cik Ngah.”

“Hah?? Serius ma, serius?” (Kebahagiaan yang tak dapat dibendung sampai khalis kena lari keluar dari library sebab takut kena sound sebab tetibe terkuat suara)

“Ye la, takkan ma nak tipu pulak. J 

“Ya Allah, sukanya sukanya!!! Tak sabar nak tunggu baby kuar…Uwuwuwu :’)”



…Dan dialog dialog seterusnya yang buat khalis keliling blok office lecturer sebelah library tu sebanyak dua round :D

Kak Long khalis dah selamat jadi isteri orang bulan Mac hari tu. Sejak hari itu, memang menunggu nunggu berita gembira. Ye la, ni anak sedare khalis yang sulung, memang jelaslah sangat bahagia!! Lepas kol ma, Kak Long khalis pulak call. Baru balik dari klinik. Dari nada Kak Long pon khalis boleh dengar yang dia sangat happy. Sempat jugak la khalis usik Abang Long khalis yang dah papa-soon-to-be tu. Haha :D Dari pihak keluarga mertua Kak Long pulak, ni cucu menantu sulung. Memang lagi caring la mertua Kak Long nanti.. J tumpang bahagia bagi pihak Kak Long.

Dan ye, disebabkan berita ni, seharian khalis senyum tak berhenti. Tak sabar nya nak balik raya!!!!!!

Ok khalis, kerja banyak lagi yang tertangguh. Jangan nak berangan kuih raya sangat. -_-“



Nota kaki~~letih la nak habiskan 77pg report safety ni. Sesiapa boleh tolong habiskan? :’(

Tuesday, August 16, 2011

Mari belajar punctuation. ;)


Situasi~kemas dan pindah ;)

Assalamualaikum J

Mulai esok, khalis akan pindah dari bilik yang banyak memori tercipta ni. Bilik yang jadi saksi gaduh ngan Sarah. Bilik yang jadi pusat perkumpulan ahli2 mmbuli Sarah. Bilik yang mana khalis sendiri dibuli oleh Sue. Oh yang last tu betul. Yang lain sume tipu; khalis kan budak baik. Hahaha :D Ayat selalu nak menang sendiri jek. Malu betul, sungguh la tak matang -_-“

Oh, kembali kepada tajuk entri hari ni. Khalis bukan guru BI. [Tapi insyaAllah will become one kalau ada rezeki] Tapi hari ini khalis belajar sesuatu yang seronok. Come my lovely students, let have a look on a new chapter; PUNCTUATION. ;)

Now, first of all, I will need you all to..ah, panjang. khalis pendekkan aje ok?

Let’s get you familiarize with punctuation.



A woman without her man is nothing


khalis pasti ramai yang tahu pasal ini kan? Kisah seorang professor yang meminta pelajarnya untuk meletakkan tanda bacaan pada ayat ni, dan hasilnya;

pelajar lelaki menulis ia begini;

A woman, without her man, is nothing.

…dan mendapat sorakan dari pelajar lelaki yang lain. Dalam keriuhan itu, seorang pelajar perempuan bangun dan menulis sesuatu, yang membuat semua pelajar lelaki terdiam. Pelajar perempuan itu menulis;

A woman; without her, man is nothing.

Nampak tak macam mana tanda bacaan yang diletakkan boleh mengubah seluruh maksud ayat? Ini lah yang khalis belajar hari ni. Punctuation, tanda bacaan. Tapi dalam teks yang berbeza. Ini teks nya;


Dear John I want a man who knows what love is all about you are kind, generous and thoughtful people who are not like you admit to being useless and inferior you have ruined me for other men I yearn for you I have no feeling whatsoever when we were apart I will be forever happy will you let me be yours Gloria


Now now. Apa pandangan anda?? Rata-rata jawapan kami adalah seperti ini;


Dear John,

I want a man who knows what love is all about. You are kind, generous and thoughtful. People who are not like you admit to being useless and inferior. You have ruined me for other men. I yearn for you. I have no feeling whatsoever when we were apart. I will be forever happy, will you let me be yours?

                                                                  Gloria.


..Ok x la semuanya sama macam ni, tapi basically you all faham kan apa yang cuba disampaikan. But anyhow, if it were punctuated differently, it will be a total different thing. X percaya?? Baca;


Dear John,

I want a man who knows what love is. All about you are kind, generous and thoughtful people who are not like you. Admit to being useless and inferior. You have ruined me. For other men, I yearn. For you, I have no feeling whatsoever. When we were apart, I will be forever happy. Will you let me be?

                                                            Yours, Gloria.




..ha nampak x nampak x?? :D This is why I was seriously having fun learning English. It can be so giggly; most of the time of course. :D









Nota kaki~~kadang2 memaksa untuk menyukai itu perlu. T^T


Nota kaki lagi~~sedang belajar memaksa diri untuk mencintai Encik Kimia. Haih.

Thursday, August 4, 2011

Malu berganda.

Situasi~~bermesra dengan proposal dan tutorial

Assalamualaikum :)

Pernah tak rasa macam sekali bad luck, pastu akan bertimpa-timpa la bad luck yang lain?? Okeh, ayat rojak. Ignore that. I went thru that yesterday.

Ianya bermula dengan perasaan bosan setelah habis lab thermo. khalis dah jalan macam zombie tak cukup makan masa balik dorm tu, dan insyaAllah kalau ada org [selain mmber yang jalan sama2 ngan khalis] tengok dia akan cakap budak ni retard, mase kecik tu dlu xblajar cara jalan dgn betul. Tapi sungguh la masa tu jadi bahan ketawa jek. Haish T^T

Lepas tu, petang takde kelas. Sebab Mdm Noraini tak datang, jadi rancangannya kami nak bbuka puasa kat luar, call kereta sewa, semua bizi. Oke, bad luck lagi. Cuba dan mencuba sampai dapat satu kereta sewa, tapi lepas pukul  8. Ha?? Tapi xpelah, redho aje. Nak buat  macam mana..tapi keluar jugak, xape la pukul 8 pun, bbuka minum air jek, nnti makan kat luar. Tapi sekali tak jadi, pasal K.Fat xsihat, xsmpat nk drive balik kolej. Oh no!!

Oke, nasib malang ketiga. Sebab K.Fat xdapat balik, kitorang kena la cari kereta sewa lain, dah sume pun belum makan lagi. Kalau ikut boleh aje makan kat cafe, tapi kesian la suma dah nk makan kat luar, lgpun khalis nk pergi poke mesin ATM tu..jadi memang kena keluar la mcm mana sekalipun. Call punya call, xdapat dapat kereta sewa. Ada yang khalis call, off phone. Ade pulak yang dah xbuat khidmat kereta sewa dah. Yang dapat sewa, duduk kat Taman Jati pulak. Takkan la khalis dengan mmber2 kena jalan kaki pegi amik kereta kat sana T-T

Pastu, khalis call la nombor kereta sewa yang khalis call tapi off tadi. Tunggu punya tunggu, alhamdulillah dia buka phone. Maka terjadilah perbualan seperti ini;

khalis: Assalamualaikum. Nak tanya, kereta ada tak malam ni?
tuan kereta: Hah? Kereta?
khalis: (cuak) Ha'a. Ni nombor kereta Myvi kan??
tuan kereta: Eh tak la! (gelak)
khalis: Hah ye ke?! Alamak, salah nombor ni. Hahaha (T^T)
tuan kereta: (gelak) xpe xpe :)
khalis: ok, i'm sorry. Bye, salam.
tuan kereta: w'salam. (...dan gelak lagi.)

...malu betul khalis waktu tu. Terjadilah babak malang keempat. Dahlah member2 khalis semua ni tolong gelakkan khalis lagi. Ingat dah taknak keluar dah malam tu. Sebab dah kereta semua tak ada. Alih-alih, tiba2 watak diatas call kami balik, tanya nak guna kereta ke x. Lebih kurang macam ni la mase tu,

tuan kereta: Nak guna kereta x?
khalis: Ha??
tuan kereta: Kalau nak guna kereta, boleh, tapi bukan saya punya, kereta kawan saya.
khalis: Oh, boleh ke? Sewa berapa sejam?
tuan kereta: Sewa? Kejap ea....(mesyuarat dgn member)...nak guna berapa jam??
khalis: Mungkin dua jam.
tuan kereta: .....um, RM16 boleh?
khalis: (muka ceria xboleh blah) Boleh jek! Eh, kereta ape ha?
tuan kereta: Honda..
khalis: ok2..
tuan kereta: Bila nak pakai?
khalis: Sekarang boleh?
tuan kereta: Ok, japg kitorang sampai.
khalis: thnx banyak2
tuan kereta: sme2 :)

..and khalis like...whaa......Honda oh! Ingat nak Myvi jek...and yes, ini adalah good luck. Weehuu!!! Keluar pukul 930, pasal plan asek tertangguh, nk kol kereta lagi. Bayangkan dari tadi mse berbuka cuma telan air jek? Memang ala ala nazak la perbuatan kami. Hahaha :D

Tapi, nak sampai bandar tampin bukan macam kelip mata sepuluh kali dah ada kat sana. Sampai aje kat bandar tu dah 950, nak buat ape, semua kedai pun da nak tutup, ingatkan nak cari barang sikit kalau sempat, tapi memang dah terang lagi bersuluh la memang dah xsempat. Rancangan fail lagi; bad luck yang ke5.

Mujurlah ade kedai runcit yang bukak, tapi MasyaAllah harga dia.......MURAH sungguh. Serius dah xnak beli beli kat situ dah, :( Lepas beli barang yang mana ada sikit sikit, kitorang start enjin cari kedai makan. Destinasi, kedai makan yang ada nasi dan TOMYAM. Sebab semua dah terbayang bayang tomyam jek dari Maghrib tadi. Jumpa satu kedai, alhamdulillah masih bukak.

Duduk dan makan. Makan dan makan sampai kenyang. Sambil gelak gelak sebab budak yang amik pesanan tadi keliru dengan kitorang. Haila..kalau lapar, cakap pun xbetul. Kesian budak tu. ;) Nasib baik tomyam dia sedap, n servis pon cepat. Puas hati :)

Masa nak balik, khalis bayar asing sebab lauk khalis xsama dengan member khalis yang lain. Kira punya kira, bayar la macam bese. Masa on the way nak ke kereta tu, rasa macam xselesa sangat. Maybe sebab masuk angin kot, sebab terlambat makan. So sampai aje kat kereta, terus khalis melekat kat badan kereta tu sambil cakap, "Wah, full...rasa macam nak keluar balik la weh apa yang aku makan tadi..." sambil fikir kenapa budak Tasya tu tak bukak bukak lagi pintu dari tadi. Sekali dengar dorang gelak. Uwa, salah kereta!!!

Laju khalis jalan pastu terus bukak kereta yang kitorang naik n xpusing pusing dah. Dorang pulak nak start enjin tu punyalah lama sebab gelak.. malu tau!! Tak payah la nak gelak sangat! Merajuk ngan korang T^T betul bad luck hari ni. Pastu masa nak keluar simpang kedai tu baru khalis teringat; masa bayar makan tadi khalis lupa nak kira sekali air!!

Dengan perasaan penuh sebal dan kulit muka yang terasa berganda ganda lebih tebal, terpaksa la khalis menadah telinga dengar member2 khalis gelak masa kitorang pusing balik pergi restoran tu. Oh sungguh tak mahu terulang lagi dah mnda tu sume!!!

Malu | Ihsan Pkcik Google


Sampai hari ni pun khalis masih teringat. Betul la pengalaman. Sweet jugak kalau fikir balik. Hahaha :D


Nota kaki~~Sakit pinggang duduk lama2. T-T