daisypath

Daisypath Anniversary tickers

Monday, November 19, 2012

Bersyukurlah.

Alhamdulillah,
Masih Allah beri nikmat sihat hari ini.

Alhamdulillah,
Masih Allah beri peluang untuk beribadah hari ini.

Alhamdulillah, 
Masih Allah beri ruang untuk perbaiki diri.

Alhamdulillah,
Masih Allah tegur, dimana kurangnya aku sebagai hamba.

Alhamdulillah,
Masih Allah beri nikmat aman pada Malaysia sekarang ini.

Alhamdulillah,
Masih Allah ingatkan aku untuk bersiap menghadapi mati.

Alhamdulillah,
Masih Allah beri aku nikmat beribu bapa.

Alhamdulillah, 
Masih Allah sayang aku dengan nikmat saudara.

Alhamdulillah,
Masih Allah kasihkan aku dan beri aku sahabat2 sejati.

Alhamdulillah,
Masih Allah kurniakan aku sihat untuk menjalani baki usia.

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah.
Tak akan pernah aku berhenti bersyukur pada segala nikmat ini Ya Allah.

Tak akan mungkin pernah.

Sombong lah aku,
Riak lah aku,
Takbur lah aku,
Jahilnya aku.

Andai pernah aku berhenti mensyukuri nikmat dari engkau.

Semoga tak akan pernah Kau tarik nyawaku,
sebelum aku sempat bersedia menghadapi mizanMu.

Wahai Allah,
Tuhan yang maha mendengar dan memperkenankan doa hamba Nya.

Saturday, November 17, 2012

Tears.

O Allah,
I see tears today.
As of the ones I see yesterday.
And many days before.

I see a man,
Running from the bomb dropped in front of his feet,
But not backing, and still trying to win against the army.
Is it the army of men?
No, its the Shaytan in the face of a man.

I glance to the side,
And see a woman.
Grieving over a small body in front of her,
Covered with blood,
And does not seem to breathe anymore.

I stole the sight of another direction,
Wonderful children sitting on earth,
with eyes filled with determination
I see them study under the hot blaze.
before I heard sound of deadly call.

Everything goes dark.

When eyes open,
I want to see them again.
But what's left was dust.
Pieces of clothes.
And bleeding soil.

I can't watch it anymore.
I can't watch these anymore.

O Allah,
protector of all living.
Please let me have the chance to set my feet on Gaza,
and lend me the strength to do anything I can
to help our family there.

Thursday, November 15, 2012

Kerana aku masih sedang mencuba.

~Bukan mudah untuk berubah, tapi lebih susah untuk kekal dalam lembah yang makin usang.

Assalamualaikum.

Aku rasa, mula dengan post ini, aku akan menaip dengan nada yang bukan aku. Ritma yang bukan aku. Dan stigma yang bukan aku. Kerana aku rasa, sehingga fasa perubahan ini selesai, aku tidak harus menjadi aku yang lama, dan belum pantas menjadi aku yang baharu. Titik.

Boleh buat skrip pentas tak? :3 hahaha

Lama tak jumpa. Hai blog, hai readers. Nak kata xdatang menaip sebab tak ada internet, itu menipu la namanya. Duduk rumah sewa internet laju masyaAllah. Tak study haku. Idea pon ade la jugak...tapi time2 ade idea tu la jari jemari ni pulak yang malas menaip. Time tangan dah gatal gatal nak menaip, otak tiba-tiba blank. Kosong tak ada apa.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
macam sekarang. Tajuk tadi apa ea?

Tuesday, October 2, 2012

Because you are a FRIEND.

If you have a problem, you know you can solve it by yourself. By hook or by crook, you just have to. Get off a cliff if you have to. But when the problem comes from your friend, now what should you do? The problem is not initially from you right?

Here's the situation.

I don't effin' care what are you going to do with your life. Like it was related to mine. Let me tell you once: it doesn't. And I don't care if you want to handle it your way. I don't care how many time you lied to your parents. I don't care how many times have you lied to us. Shit on our face. I just don't care. I know I used to care but not anymore. Not after all this time we care and you keep on lying and pretending. So I just don't care anymore. You want to know why?

Because we used to think you just need some space, some time to sit back and relax. Reflect. On whatever you do. But you did not. You're so happy we let you do what you want and you've fallen deeper than ever. And do you know what hurts most? When you lied to us and we found out about it, and you know we know about the lie but you kept on lying like a boss. Stupidity level at it's best.

So please. Please don't drag me in. I have my own life and situation to be taken care of. I want to get rid of you but I just can't. Because you are a friend, and friends stick together no matter what. I wanted to tell you how much I miss the old you, and how much I missed the time we spent together. If only you knew how I want the friend I used to know back when we were still freshmen here. Talking on everything: crush, gossiping, assignments. Spending some valuable sleeping moments revising for test. Hopping around in midnight city after tests. Catching late night movies. All those happy moments.



Don't you cherish it like I do?


I really miss you, friend. :'(

Wednesday, September 12, 2012

Still falling for you


I NEVER KNEW WHEN DID I START LOVING YOU,
BUT THE MOMENT I KNOW I’VE DROWNED TOO DEEP TO BE SAVED.

MAYBE IT WAS WHEN I SEE YOU ON STAGE,
PLAYING THAT MUSICAL INSTRUMENT YOU LOVE,
BECAUSE I KEPT ON LONGING FOR MORE EVER SINCE.

OR MAYBE WHEN I HEARD YOU ARE IN A RELATIONSHIP,
BECAUSE I FELL QUITE HARD ONTO MY FEET.

OR WHEN EVERYTIME I SEE YOU WITH HER,
MY HEART WAS TORN INTO PIECES,
AND I CAN HARDLY BREATHE.

OR WAS IT WHEN I HEARD OF YOUR BREAK-UP,
THAT I WAS FEELING UPSET BECAUSE YOU HURT SO MUCH.

AND MAYBE IT WAS THAT TIME WHEN WE MET,
AND YOU SHOWER ME WITH YOUR SMILE,
I HAVE GLITTERS IN MY HEART,
I THOUGHT I SEE YOUR EYES SPARKLING.


OR MAYBE IT WASN’T ALL THOSE MOMENTS,
MAYBE I DON’T NEED A REASON,
YOU JUST MAKE ME FALL FOR YOU.



YEAH. YOU READ IT RIGHT.
I WAS, AND STILL AM FALLING FOR YOU.

Friday, August 10, 2012

Kawan

dalam sejuta kawan.

banyak yang akan datang waktu kau senang.

separuh dari yang banyak itu, mungkin akan muncul waktu kau susah.

tapi dalam yang separuh tu, berapa banyak yang akan datang seka air mata kau?

berapa mulut yang akan senyum dan pujuk kau?

berapa tangan yang akan tarik kau?

berapa banyak yang mampu tenangkan hati kau?

permata permata ni,
mutiara mutiara ni,
tak akan pernah kau nampak,
sampai saat jatuhnya ujian berat atas bahu kau.

permata permata ni,
mutiara mutiara ni,
sinarnya tak kan kau lihat,
sampai kau betul jatuh dalam gelap.

hari ni,
aku jumpa permata aku.
mutiara aku.
dalam sentuhan kalbu seorang kawan.
yang selama ni aku sangkakan.
cuma biasa sebagai insan.

rupanya aku punya permata istimewa.
aku yang tak nampak.

butanya aku.

Saturday, July 7, 2012

Annoying: Them, or you?

Assalamualaikum :)


Kalau korang ade kawan yang annoying, apa yang korang akan buat?

Kalau khalis, ini yang khalis akan buat: first thing first, khalis jadi sedar diri, yang annoying tu sebenarnya bukan dia, tapi khalis sendiri. Seriously, who are you to say your friend tu annoying ke tak? If she really is, point yourself to the mirror and belek balik diri seniri tu. Are you good enough? When you have one annoying person in your friend collection, you must have been something like them, kan? Sape yang akan kawan dengan orang yang dia rasa tak boleh nak 'masuk' dengan dia punya thinking style, kan? I don't know about others, but I won't be able to get close with people that have a 360degree turn of life works from me. Bukan nak menyombong, dan khalis bukan jenis suka pilih kawan, but khalis pilih dengan siapa khalis patut rapat. Well, kalau itu adalah sombong pada pandangan anda, khalis tak mampu nak cakap ape la. Maaf. :)

Kenapa tiba tiba keluar cerita pasal kawan yang annoying pulak ni khalis??

Baiklah, mari kita mulakan lipur lara. *pukul kompang dan rebana*

Ini pasal khalis sendiri. Tentang bagaimana khalis salah anggap tentang seorang kawan. Dan khalis menyesal. Semoga masih ada ruang untuk khalis cuba baiki apa yang salah. Tulisan di sini insyaAllah jadi a gentle reminder buat khalis supaya apa yang dah pernah jadi takkan berulang lagi.

Jangan cuba aksi ini dirumah.*eh?*

khalis kenal dia masa semester dua khalis kat melaka ni. Kami dalam persatuan yang sama. Kami jadi rapat pun sebab dia yang ramah tegur khalis dulu. Sebab  khalis ni memang tak reti langsung nak menegur orang or start a friendly conversation [yeah call me annoying for that -_-"] , she take a good first step. Naiss kan dia? :) And we became good friends later on. Tapi dalam persatuan aje la. Sebab kami amik course yang berbeza, dan dia dah dalam semester 4 mase tu. Still, we are good friends when it comes to club matter. Kadang-kadang, bila balik dari latihan kelab, kitorang lepak kat tangga hostel dan cakap cakap about many things. Pasal family, study, kawan kawan. Almost all. Pelik kan? Jumpa seminggu sekali masa aktiviti persatuan and still being able to talk about anything.

But somehow, perasaan senang tu kadang kadang bertukar jugak jadi marah menyampah dan tak puas hati. Sebab dia terlalu relying on people. And rasa macam tak boleh nak buat apa apa langsung. Jahat kan khalis? -_-" Biasa la manusia. Masa fikir benda benda macam tu khalis tak rasa pun khalis ni jahat, rasa macam khalis aja yang betul semua. But khalis tak penah tunjuk perasaan tak senang tu kat dia, I still have some heart and respect to people, lagipun dia mana ada buat any major mistakes kat khalis pun, khalis sendiri yang tak senang, so kenapa nak tunjuk tak puas hati kat dia pulak kan? Tapi, makin lama khalis jadi makin boring. Sebab dia terlalu banyak cakap. Dia tengok anything kat internet pun dia nak paksa sampai khalis tengok baru dia berhenti. Kadang kadang isu yang tak perlu nak panjang panjang pun dia cakap sampai setengah jam. Bila dia dah stop cakap pasal benda tu, tak sampai 5 saat diam pun dia dah sambung balik, even though I didn't reply anything. 


Masa ni la baru khalis nampak betapa jahatnya khalis ni. Kadang kadang khalis sengaja ignore apa yang dia cakap sebab malas nak layan, kalau layan melarat larat pulak sampai berjam jam. khalis ni ada masalah short attention span, kalau dia cakap tak sampai 5 minit pun khalis dah sampai laut merah. Lagipun khalis ni amat amat lah tak suka kalau orang ganggu khalis waktu khalis tengah membaca. Sampai I don't even know nak concentrate mana satu..nak dengar apa yang dia cakap ke nak terus baca. Kalau ikut hati yang merana dengan lahar gunung berapi tu memang nak jek terus pakai headset and buat2 tak dengar. Tapi khalis tak sampai hati sungguh, sebab dia baik sangat. Cuma itu laa..nak cakap kat dia tak sampai hati tapi kalau pendam lama lama makan diri.

Tapi just now, dia ada cakap macam ni, "cakap dengan khalis, macam cakap dengan dinding,"
And we fought.
khalis cakap kat dia, "Orang tak bercakap masa makan, tak senonoh. Habiskan nasi tu dulu lepas tu baru sambung cakap dengan khalis,"
And dia pun balas balik, "Some people tak ada masa nak cakap dengan family. Nak jumpa dengan family pun susah, kalau jumpa pun masa makan, so that's why. I'm used to talk to my family masa tengah makan,"
And khalis pon macam nak terus blow up, MASALAHNYA KITA JUMPA HARI HARI TAU TAK?!!! Tapi dalam hati jek khalis cakap macam tu dan khalis terus senyap, biar aje dia nak menceceh ape ape yang dia suka.

Later on baru khalis perasan, betapa buruknya hati khalis. Sampai hati khalis buat macam tu kat kawan sendiri. Bukan sehari dua khalis kenal dia, dah 3 semester, still khalis tak mampu lagi nak kawan dengan dia dengan tulus hati. Bila sampai saat khalis fikir balik, rasa macam nak menangis sebab sanggup buat macam tu kat dia. Mungkin betul apa yang dia kata. Dia jarang jumpa family, mak ayah dia sibuk, jumpa pun masa makan, itu pun kadang kadang tak jumpa. khalis baru sedar, mungkin selama ni, dia banyak cakap dengan khalis, sebab dia percayakan khalis, dan sebab dia dah tak tau nak cakap dengan sape. Saat ni, baru khalis nampak betapa jauh beza dia dengan khalis; dia percayakan khalis sepenuh hati, khalis pulak? Dengar apa yang dia cakap pun separuh hati, kadang kadang sengaja buat tak dengar langsung. Buruknya perangai khalis. Nak mengaku khalis ni kawan dia pun rasa tak sanggup dah. Tak layak pun nak jadi kawan sape2 rasanya. T^T

M,
Awak selalu banyak cakap dengan saya, awak selalu bercerita dengan saya, awak selalu beritahu saya pasal benda benda menarik, awak selalu tunjuk kat saya page FB yang jual aksesori cantik cantik (walaupun saya sebenarnya xminat pon nak beli charm bracelet or anything -_-" ) awak selalu tanya saya ada cite ape ape tak yang saya nak mintak tolong awak downloadkan, awak selalu beritahu saya; kawan tu rezeki, diorang go through with you ups n down and you have to appreciate those who come into your life, awak banyak tanya kalau nampak saya down, awak ada masa saya menangis sebab grade saya jatuh, awak hulur tangan masa saya takut saya dah tak mampu nak carry on. Awak buat banyak benda untuk saya, tapi apa yang saya buat untuk awak? Saya tak tau!


M, 
Awak tak tau pun saya ada blog, dan saya pun tak mahu awak tau ia wujud. Sebab saya malu, sebab saya ego. Sebab saya tak mau awak tahu saya malu nak minta maaf dengan awak depan depan. Sebab saya tak mau awak tau apa yang saya cakap. Sebab saya harap saya boleh start balik dengan attitude yang lebih baik. Sebab saya nak jadi kawan yang lebih baik dari apa yang saya harap saya boleh jadi. Dan saya tak mahu awak tahu saya sedang mencuba. Biar awak cuma nampak saya yang perfect. Saya jahat kan? Untuk yang ini, saya tak mahu toleransi. Please.

M,
Terima kasih sebab selalu ada. InsyaAllah, saya akan jadi lebih baik dari saya yang hari ini. Terima kasih sebab tunjukkan kat saya betapa teruknya attitude saya selama ni. Terima kasih sebab bangunkan saya dari fantasi dan buat saya kembali ke realiti. Jom makan kat Seoul Garden? ^_^

Terima kasih sebab jadi kawan saya, M. :')

Monday, May 14, 2012

Short update..er..not actually..maybe it's just random.

Assalamualaikum.

Ok short and quick update. I promise.

Eh apehal? Login blogspot setahun sekali pon nak short update. Tak guno ado blog. *Rintihan dari blog.

Ewah.
Orang login pon mujur tahu?? :P Banyak songeh pulak nak komplen. Lempang sedas karang free jek.

Aih, aih tersasar dari jalan yang benar dah ni.

Oke la. Intro pon dah merapu..lama sangat tak menulis otak pon dah tepu asyik taip backspace taip backspace taip backspace jek dari tadi. Wah banyak betul taip backspace kat situ. Ahha. Sikit pon tak typo hebat x? *padahal copy paste aje pon. Berlagak tak nak kalah* Ha, tengok, dah lari topik lagi.

Ok la. Otak sebenanye dah tak berapa nak betul actually sebab minggu exam melanda lagi. Baiklah soalan tibatiba, berapa lamakah khalis tidak update blog?
Soalan mudah jawapan jelas. Kalau last entry pasal habis exam dan balik kampung, dan entry sekarang khalis sedang giat berperang dengan final exam lagi, apakah tandanya tu? Tandanya satu semester khalis di Melaka ni seulas senyuman pon khalis tak bagi dekat blog ni. Huhuk. Iye blog sila sedih sebab nasib kau malang dapat  tuan malas macam kacang hantu ni.[eh?] Malas macam kacang hantu? Menangis cikgu BM khalis kalau dia baca ni. Haha XD

Hari ni, takde buat apa. Hanya bermalasan di atas katil menternak lemak yang semakin membukit ni *balik rumah nanti tak tau la jadi apa, gajah pon menangis kalau tengok agaknya* sambil baca nota Food Chemistry untuk paper esok. Sambil bukak FB tengok noti. Sambil baca blog orang. Sambil search lirik lagu. Sambil dengar lagu Anis Suraya. Amboi study satu jek kat situ, lain semua main2. Ini nak grad ke tak mahu, khalis?? Mahu lah! :P Aha. Nak buat macam mana, khalis ni ada masalah kalau nak concentrate baca note lama-lama. Sebab I have a practical hand and mind. Masuk lab buat eksperimen tu memang favourite. Suruh buat site visit seminggu tujuh hari pon tak apa. But theoretical stuffs and reading materials ni memang macam ubat tido dah. Tak payah pakai ubat batuk pon takpe. Baca novel 4 biji lulus lagi rasanya kalau nak dibandingkan dengan baca nota 1 chapter. So, attention span pun macam itulah. Baca nota dua minit tengok FB setengah jam. Apa yang ada kat FB tu pon tak tahu la. Aduhai.

Oi khalis mana short entry nya?? Belum masuk isi dah berkajang kajang ni. Intro pon dah penuh page. Aisey sorry, tak disengajakan la tu. :P

Short entry nya, mood nak study dah hilang sebab dengar berita tak berapa nak elok. Kan elok kalau khalis tak dengar berita tu? Nasib baik paper esok petang. Boleh la nak study lama sikit. Kalau pagi? Haru la nak membaca nota banyak2 tu dengan perasaan tak tentu arah ni. Berita apa, tak perlu la khalis nak cerita kat sini. Bukannya teruk pon, saja khalis nak buat havoc. Ehe. Untung-untung, menaip kat sini boleh buat perasaan tak senang tu hilang, so boleh la khalis habiskan study. Kan? Well, maybe it's the best choice of therapy I had since kat sini khalis tak ada bantal peluk yang selalu jadi mangsa tumbuk terajang. Bahagia la bantal tu kat rumah sebab khalis tak ada. Tak apa bantal, tunggu ye, khalis balik 22hb ni InsyaAllah. Tunggu la. Nanti kita habiskan waktu indah bersama sama. HAHA :D

Dah short entry, walaupun..err..tak berapa nak short sangat..ehe. khalis nak sambung study la..takut esok keluar hall menangis pulak kan tak tau nak jawab apa. Dr Manan punya la baik, I should have at least tried not to disappoint him. :) To all my friends out there yang dah exam, tengah exam or akan ambil exam, gud luck and all the best!! ;) Jangan pernah menyerah kalah untuk apa pun, because on every failure, you will come out standing even taller than before.

Selamat maju jaya! [pehal ayat macam motto sekolah ni ?!]