daisypath

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, July 31, 2010

^^

today was such a nightmare.

seriously. sekarang dah 4.11 pg dan here i am, masih mengadap laptop mengomen di fb. esok kne bgun awl lps subuh xley tdo psl kul 8 ne dftar klab!!! hadoi...gle xgle...dh la esok sehari sibuk...dr pg smpai ke mlm pnuh ngan xtiviti...read me;

8 pagi-1 petang: daftar kelab.
lepas zohor smpai dekat nak maghrib: main sukan rakyat and sukan reverse jantina.[sukan ni mknenye llaki men game pompuan, pompuan men game llaki, ak sje jek taruk tajuk cenggitu..kakaka   XD ]
maghrib: solat jemaah dan bacaan yasin, terus jemaah sampai isya'
lepas isya', around 9pm: ade TALENTIME!!! oke, part ni ak xcited sket..haha

tp yes, waaaaaa!!! nak nanes!! ak nak tito...mte tamau pejam...huhuk....msti around 5-6 am nnti rse nantok...pstu trlajak tito...lps tu tlepas subuh..n trlmbat nk p dftar kelab...xnak tito la mlm ne...esok jep tito puas2...tp, letih!!!!!!!!!!!!!!! huhuhu... :'((

tonite tanak tito,esok lps talentime nk bungkus diri sndiri dlm slimut...lps subuh smbung tito smpai zohor, dan seterusnya...dan seterusnya...doakan ak brjaya dlm dugaan tito ne!  ^-^




...i'm just a mere girl...

Tuesday, July 27, 2010

My cHiNGu!!


Bila bertaut senyuman, 


Mata berlirikan, 


Memancarkan keluhuran, 


Cerah kesederhanaan mu, 


Seindah kejujuran mu. 




Detik seia sejiwa, 


Terungkap setia, 


Tiada upaya sepi, 


Mata kudup penantianku, 


Hadirnya teman sejati. 




Melangkah kita menjejak mimpi, 


Bahagia berdiri dengan mu di sisi, 


Harapan kita meniti hari, 


Sentiasa seiring. 




c/o 


Paling agung teman terulung, 


Tenunan emas sayap hidup ku 


Tak ingin ku undur bertamu, 


Bertakhta teguh, 


Ke akhir waktu



paling agung...teman terulung...

mcm mna aku nk gmbrkan prasaan ni tiap kali aku dgar lagu ni?? sedihkah? bahagiakah? gembirakah? terharukah? tak tau..sungguhlah...qilah sudah putus fius...[oh my nemi-nemi, where r u!!!!]

sungguh aku rndu knangan mse dulu..mse2 sekolah...mse zmn2 xde mslh...tipu, tipu!! huhuk..ade jugak masalah sbnarnya...tp skarang ni, masalah sepuluh kali ganda lbih berat dr dulu...nk buat ape? mcm mne caranya?? boleh ke buat camtu?? n mcm2 lg prsoalan yg mmg tatau aku nk jwb mcm mne...but mse tu, aku ad mreka...aku ad nemi2 utk kongsi sumenye....jd everything feels lighter and i take life brighter....

tp skarang ni, kitorang sume da jauh2...sorang di kutub utara, sorang kat kutub selatan, sorang kat garisan khatulistiwa..haha..

sbb tu ble dgr lagu ni...aku rasa mcm....rindu? yess, rindu adalah prkataan paling tepat saat ini. [yess!! 10 points for me!!]. aku rindu dorang, but not for long. 1st August, Zira akan balik. ouhhh!!!!! that's my happy day, i can tell! but sadly, aku tatau lagi boleh balik ke tak..huhuk...cdeynye...but neway, i'll try la cr jalan jugak nk balik sebelum pose...InsyaAllah ye Zira, sy xleh jnji tau..psl mmg schedule pack gle2...jmaat kls smpai 6 ptg...tket bas kne bli tket malam...but nnti la sy try tgok cane...

ada sedikit rasa brsalah dlm hati...harap2 M faham knapa sy buat mcm tu td...


...i'm just a mere girl...

Monday, July 26, 2010

Mlm yG BeST!!!

hari ni, mlm ni...aku blajar byk bnda baru. oh my, oh my, oh my!!


td, aku g kls feqah. xtau ape yg buat hati ak rse mcm dtarik-tarik nk g kls feqah 2. nk kate aku ni alim, maaf, aku bukanlah org yg tepat utk dberi pghargaan tuh. tapi aku tbe2 jek rse brtuah ble aku g kls tuh. rse mcm, Allah mmg bg jln utk aku berubah. dan aku da nmpk jln tu trbntang luas dpn mte. aku takut jgk, sbb slalunya, org yg Dia syg, akn sntiasa diuji. smakin byk dugaan yg kte trima, smakin ktara nikmat kasih sayangNya dan smakin kta tau Dia sntiasa ada dgn kita.

tadi, Kak Haslin ad sbut something yg buat aku rse mcm nk nanes jek. kak Haslin kte, skrg ni, ble kte blajar, apa fokus utama kte? aku diam, tapi dlm hati ak jwb jugak, nk score result best laa...lps tuh, mcm tau2 jek, kak Haslin pn kte, msti sbb nk score kan? nk pass exam, sume tu la...tp kte lpe, dlm mncari ilmu, kte kne cri jugak kbrkatan dlm ilmu tu. sbb tu skrg ni rmai org yg kuar u jek, kecundang. sbb dorang juz bce utk dptkn best result, diorang xcuba fhm dan cr kbrkatan disebalik ilmu yg diorang blajar tuh. jgn kita 'sekular'kan ilmu yg kte pelajari, sbb ilmu tu dtgnya dr Allah jugak. dlm blajar dan pghayatannya kena laa seimbang. aku tersentak. mcm nak nanes. Ya Allah, jauhnya terpesong niat aku nk blajar. spatutnya aku setting niat awal2, aku nk blajar, nk dptkan ilmu semata-mata kerana Allah, utk jihad fisabilillah. utk digunakan sebaik mungkin di jalan Allah, bukan skadar bace utk 4 flat, utk dpt dekan, chancelor sume tuh. barulah aku sdar npe slame nih ak salu cpt patah smangat, sbb niat aku yg xbetul. sbb niat aku yg cme nk bce dan curah sumenye ats paper final. lps 2, nah, keje! no more blajar2. Ya Allah, syukurnya hamba bila hati nan lemah ini digerakkan utk mghadiri majlis ilmuMu. byk yg aku pelajari, cuma dlm 1 malam! mlm ini, hati yg kosong ni seakan dah terisi sebahagiannya dengan curahan ilmu yg sdikit dr kak Haslin ngn Kak Asma'.




dr kak Asma' pulak, aku dpt mutiara yg brhrga. betapa solat aku slama nih xsmpurna, byk yg pincang. patutlah aku x prnah brjaya dptkan khusyu'. terima kasih kak Asma', diatas perkongsian ilmu yang amat tinggi nilainya bg hamba Allah yg serba kurang ini. aku nk kongsikan jugak apa yg aku dpt kat sini serba sedikit. yg mana ak rasa paling mengesankan, fahamilah bacaan2 dlm solat utk mendapatkan nikmat solat, yg mana pengaduan seseorang hamba itu akan terasa lebih mengesankan andainya dia memahami apa yang dipintanya kepada AlKhaliq. dan waktu sembahyang, takbiratul ihram sgt penting utk mndapatkan kekhusyu'an, kerana ibadah solat brmula dgn takbiratul ihram. satu lagi, waktu solat, bayangkanlah Allah itu ada di hadapan kita, syurga di kanan manakala neraka di sebelah kiri kita, bayangkan sejadah sebagai titian sirat yang akan membawa kita menyusur jalan ke syurga atau neraka, manakala di belakang sentiasa ada Izrail yang menanti perintah utk melucutkan nyawa kita. insyaAllah, hati akan gentar utk brpaling dr pengaduan trhadap Yang Esa. Alhamdulillah, RM10 apa sgt lah nilainya utk mutiara yg sgt brhrga bg hamba yg kerdil ini.

aku tahu aku dah buat keputusan yg betul kali ini. dengan izin Allah, aku terpilih hamba yang diberi peluang mengubah segala yang pincang pada diri. dengan izin Allah, Alhamdulillah.

p/s: aku tahu entry kali ini sgt berunsur islamik, tp ini yg aku mahukan slame nih. dan aku jugak tau, kali ini aku mampu berubah! pasti!!


...i'm just a mere girl...

Tuesday, July 20, 2010

new place, new love!!

ecece...

mcm gempak jek ak pnye tjuk entry kali ni kan? kakaka....ok, ok. ehem2. 11/07/2010 mencatat sejarah dlm hidup ak dimana pada hari ini ak telah mendaftar sebagai siswi di UniKL Malaysian Institute of Chemical and BioEngineering Technology (MICET) yang bertempat di Bandar Vendor, Alor Gajah, Melaka, dalam program Bachelor of Chemical Engineering Technology (Hons) in Food. hekhek...pnjangnye ayat....cikgu bahasa melayu pon give up kalau suruh bce dlm assembly neh..

anyway, ak dh spent seminggu berorientasi dan yess... such a valuable experience. memang lain dr ap yg ak lalui mse foundation dlu and somehow, i dunno why this time, i can feel double the fun! bukannya ak ni makin mde, nak ske2 mggu orientasi neh...but anyway, ak rse mcm syg pulak ble mggu orientasi da abes. mybe sbb aku cuak mggu belajar dh pon start?? haha, no komen.

counting, ni antara fc yg ak ingat nme. yg len2 ak cme ingat rpe..hehek...sori ye akak2 n abg2 fc sume.. kem kom: Tuan Ashraf, (oh ya, harus dinyatakan di sini ye, bahawa pd mggu orientasi kami cme dbenarkan mmggil abg2 fc dgn nme encik dan akak2 fc dgn nme cik manakala pangkat yg lbih tinggi [OC] dipanggil tuan/puan dan yg lbih tinggi lg dipanggil Datuk dan Tan Sri, tengok, betapa hormatnya kami kepada ORANG-ORANG TUA... haha XD )..oke, teruskan dgn pengiraan anda...Ketua Pgrh Program: Tuan Farius, Pgrh Program (merangkap MC wanita paling brjaya abad ini..haha XD ): Puan Zalizawani Zanalabidin, Pgrh Dsp Wanita: Puan Uswatun, Pgrh Dsp Lelaki: Tuan Azlinor, em...fc2 nye ialah: Encik Wan SahrulNizam dan Cik Fatin Hazwani (mereka fc cmpany sy ye, jd mereka dsebut dulu..haha), En.Fauzi (MC lelaki paling berjaya abad ini..haha XD ), Cik Haslin, Cik Fiza, Cik Shahida, Encik Jo, Encik Taufiq, Encik Aswad, Encik....aduh...ramai tau....52 orang! don't xpect me utk ingat sume dlm seminggu ok! huhuk...dan x lpe jgk org atsn, Datuk Taufik dan Datuk Kasman..[haha, jgn slh fhm ye...Datuk2 itu adlh gelaran krn mreka mnjadi org atsn utk mggu haluan siswa kami freshie2 batch 2010 ini...ceh, skema, skema... =PP ]

dan here i am today, counting down another six hours to get up n be ready for class tomorrow. haduii....kne msti ad kls pg? somebody please answer? ak bleh tolerate kls mlm, but kls pg annoying laa...aish, burung pon bgun pagi2 nk cr makan tau?? haha...kalah dh ak dgn kerabat burung2 sekalian... =))

okelah, jauh melalut lari dr topik da ni. kalu buat karangan msti ckgu dh pangkah besar2 saiz giant ak pnye esei..haha..new place, new love? actually bukan love insaniah yg aku cari2 kat sini, d tmpat baru ni..tp aku nk lbih mnyayangi diri, mngenali diri, mncari haluan diri dan yg psti ak nk usaha utk ad tmpt bg diri yg xsempurna ni di dlm syurga Allah nnti. ak da xnk maen2 mcm dlu...umur da 20, cbe kau jawab sikit kalau org tny apa yg kau dh buat utk diri kau slame nih, qlah?? ...... for sure mmg xde yg bleh dbanggakan utk ak luahkan sbg jwpn. jd, ap yg ak bleh buat dan nk buat skrg neh, ubah diri, ubah perspektif, ubah cara fikir, bntuk mnda positif, tingkatkan kyakinan dan motivasi diri [wah, da msuk agenda kuliah subuh dah kau ni, qlah..msti dr tuah bangge kau jd ank didik buku2 dia nih...haha XD ] ak nk lpekan bhgian diri ak yg buruk slame nih, [fine, i'll keep the good trait, it's in the blood =)) ] n the hardest task i give myself[i'm unwillingly agreed on this =(( ], try to seek forgiveness from evrybody u hurt as long as u can remember...[about that, could it be xcused?? which one?? "that" lah!! oh, ok....uhm, ask ur heart laa...tatau...rsenye forget jek la kot...that day kan da apologize? ok2, accepted! ngeehehehe =)) ]

talk about cinta insaniah, i can hardly take my eyes off this one guy....ngeehehehe *harap maaf dengan kegatalan penulis yg telah sengih dengan kadar melampau sewaktu ayt ini ditulis*





...i'm just a mere girl...