daisypath

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, November 14, 2010

selamat tinggal MICET... T.T

Kepada,

Roommate yang;
~Comel,
~Manje,
~Caring,
~Lovely
~Sweet,
~Understanding,
~Cool,

~Sporting,
~..dan sangat gedik! Haha
...dan yang pasti...Kak Ila sayang korang...


Juga untuk sahabat2 yang sama2 berjuang;


~Yang havoc,
~Yang riuh,
~Yang malu2,
~Yang santai,
~Yang slumber,
~dan yang The BEST!!!



...thanx sebab xpernah lelah untuk sama2 menyokong dalam perang study ni...^^,


....oh ya, tak lupa jugak jejaka2 hensem yang salu lepak kat cfe sme2 malam2... ~Ek hem..jangan nak fikir aneh2 ye....

post ni istimewa untuk korang. =))


Esok dah nak balik.

Mood : kosong.

Kenapa? 

Entah.

Kecelaruan personaliti?

Mental disorder?

Tatau.

Yang pasti;

Bila ingat umah~~sangat heppy dan, "Oh, xsabarnya saya nak balik!"

But bila nak tinggalkan micet~~"I'm so gonna miss this place, and it will be so damn much!!"


....iye...itu adalah kecelaruan hati seorang siswi yang tengah saaaaaaaaangat bosan keseorangan dalam bilik. ~~Haish, jangan usik, jangan usik!! Tau la duk sorang jangan ngade-ngade nak usik macam2... pastu sebab dah abes exam mula la bukak story bace cerpen ushar manga bagai..~~Padahal satu ape pun xkemas lagi masuk beg..hahaha...gaya macam xbalik esok jek..  Ok, ok la nanti saya kemas, jangan nak sibuk-sibuk membebel ape2 okeh??

Hari ni sangat boring, lagi-lagi lepas Fara da balik. Dah, dah...dah rindu dah pun jangan nak tanya lagi rindu ke tak, rindu ke tak...memang sangat rindu!!

Sebab selama ni asyik duk dengar jek suara si Intan gelak2....Suara si Ina yang berkicau macam murai hilang ekor..~~Oooppsss..hilang ekor??  ...dengar si Fara duk membebel macam2..pulak sibuk kacau lappy aku sbb nak main game Luxor..~sebab ade blingbling kan?? weeee ..si Fyda yang banyak cakap n suka buat lawak bodoh..~~buat lawak bodoh ke buat bodoh?? hahaha  XD ...si Etiqz yang salu datang meriuhkan bilik dengan bunyi gitar ~~rock it again, bebeh..yeah!!! ....miss the time lepak2 ngan si Hariz kat cafe...pastu buli si Ina..~~Oo yea, ini part paling best dalam sem 1! Hariz sem 2 nanti jom buat lagi..hahaha ....miss the time si Arip wat muke ngade2 buli orang..hahaha...~~rupa2nya Arip mengada-ngada...hahahaha!! wahhahahaha!! I miss all those already!!

..and gangs2 group 1 BAC E...Sarah yang sangat cool dan selamba, Ain yang salu nak berebut abang topi ngan aku..~~Hey Ain, Abang topi aku punya! hahahaaha    Najwa yang kiut dan malu-malu...susahnya nak dengar sore kamu ye... (",)  Nadiah yang salu jek kejar masa....haha...dan sangat lucu =)) , Tato yang suka panggil aku Qilalo Marcello..~~Hailoh...macam2... Yanto yang sangat suka buli aku dan panggil aku gedik...haha...~Sila enjoy dengan Baby and I  >.< wish u safe journey sampai Kedah....gonna miss u guys BIG TIMES!!

...jugak...hahaha....si budak bilik mimi...si Ika yang salu datang menjenguk dan jual megi..haha..~nak lagi, nak lagi... =))...si Aten yang salu ajak men tenis petang2...~~nanti naik sem jom terjah court! ;)) ...Kak Adda yang salu senyum kalau jumpa kat tengah tepi jalan...dan semestinya Mimi...tempat mencurah isi hati dan segala pahit maung mengembara di tempat orang...thnx for always been there for me dear...~~Jom port kat tangga lagi nanti...weeeeeeeeeee~~

~Dan semestinya akan rindukan suara lantang Pak Ya pagi2 duk menyanyi lagu ape ntah...hahahaha

Korang, kalau selama 1 sem ni, ade terasa, maafkanlah...kalau selama 1 sem ni ada buat silap, ampunkanlah..kalau selama 1 sem ni ade termarah ke tersenggol ke tercubit ke terhentak ke..dan termacam-macam lagi la....i'm so sorry...harap2 1 sem ni kenangan kita yang terindah...the next sem, biarlah rahsia da takdir yang menentukannya...dan yeah, sebulan di rumah pasti akan rindukan aksi nakal korang sume...!!!

"..There are times, when friends are just friends...they come and go...not even a single trace they made stay in our heart....but there are times, where we'll meet so wonderful people, that made our world glitter with happiness and joy, and even a single step they walk, will remain unchange in our heart...I'm glad I found those in you!!.."

...ini untuk korang...


Ingin aku singkap kembali
Kenangan lama agar bersemi
Inginku ulangi kisah manis
Agar terus bersemadi

Ingatlah aku sebagai rakanmu
Kenaglah daku dalam doamu
Begitulah indahnya kisah dahulu
Engkau sebagai temanku

Apabila engkau terjaga
Satukanlah harapanku denganmu
Kerana ianya bakal berpadu
Mimpi si penunggu yang setia
Layarkanlah impian doamu
Sesungguhnya aku masih mengingatimu
Sebagai kawan rakan dan teman
Semoga kita diberkati Allah

Kudoakan kepadamu agar bahagia
Di dunia dan akhirat



Chingu, SARANGHAEYO!!!





...i'm just a mere girl... 

Friday, November 12, 2010

hari ni kan.... =))

Hari ni...kuar jenjalan ngan budak2 ni sumenye... ~~budak-budak?? ha lah budak-budak...dah sume pon xmatured ag...listing: Ina, Hariz n Fyda...hahaha...

Keluar pagi, pukul 10..Ina kuarkan duit..Well actually, aku pn nak kuarkan duit in the first place..but bile call along, tanya duit da msuk belom, along kate duit xmsukkan lagi, mybe harini or esok dia msukkan duit tu..so, aku kuar arini just tmankan ina kuarkan duit n pegi breakfast...

Breakfast | Mari makan ala barat... (-,-)

Hah, cun tak breakfast kitorang?? Hahaha....jangan terpedaya...kitorang breakfast roti canai tau!! Best...

Roti canai | That's not my hand.

Lpas tu kan..Ina pun buat statement,

"Weh korang, pe kate pasni kita p makan utk lunch pulak?"
"Bile??"
"Lepas ni a. Lps abes makan roti canai ni,"
"Hoh?!"

...hahaha...adeii...letih perut gelak..da la baru lps mkn roti canai..Ina pulak leh wat lawak tahap benua camtu..Cik Ina kite ni...kuat makan tau..padahal body kecik aje...hahaha..

But lps tu xjadi makan..pasal kitorang momok2 kan Ina sampai dia nak nanes..hahaha

"Ina, awk punya pp dah tmbam tau, banyak sgt makan.."
"Ina ni mkn utk anak skali ke??"
"Ina, nnti dh xkiut...pp meleweh jek ke bawah..."

...dan macam-macam lagi smpai ina jadi,

"Eii, korang ni!! xpe la, xpela..tanak daa pegi makan!"
"Ololo cian..kitorang men2 jek la...jom, jom..nak makan kat mane??"
"Tanak ar..da knyang.."
"Olo...kitorang men2 jek la Ina..jgn ar majok...jom makan jom..."
"Taper a..da tanak da..."

...kesian Ina kan? kan?? sampai balik pon kitorang xg makan pon..hahaha..jahat betul kami dan sekutu-sekutu kami...~~kami dan sekutu-sekutu kami?? macam pelik jek..  ah dah, dah..pedulikan ayat tuh..jom sambung cite...hahaha

Balik dr breakfast yang sangat mengenyangkan hati dan sanubari tuh, ~~dan perut jugak semestinya..  (' ' ,) kitorang stop dpan admin pasal nk byr duit ostel ngan setelkan borang streamyx Ina.

Jalan-jalan..masuk kuar office..dah setel. Bukan lama pon. pastu balik bilik rest-rest....kul 2 budak2 non-matang tu ade paper drawing. So, since aku xde ape nak buat...~~ouch, study, study!! ...ye, ye....instead of study aku rela buat peta dunia baru. ~~Malas betul budak pompuan sorang ni...and yep, at last aku terpengaruh dengan godaan syaitan dan melelapkan mata yang mengantuk dengan hati yang sangat berat dan tak rela... ~~Itu tipu..sila jangan percaya...


But bestnye, petang tu kitorang kuar lagi...haa...guess la kitorang pegi mne??? pegi makan kat kedai atuk!! ~~Ek hem...kedai atuk tu panggilan kitorang bagi KFC ye....  Kali ni makan kat kedai atuk kat Alor Gajah. Bese salu makan kat Tampin jek, but hari ni tetibe terasa nak makan kat kedai atuk kat Alor Gajah pulak. Nak tau?? Kedai atuk kat Alor Gajah comelllllllllllllllllllllllllllllllllllllll sangat!!! hahaha ~~gedik tetibe.. kenapa comel? Sebab kecik comel jek..dahlah 1 floor....kiut, kiut...suke sangat...hahaha ~~dah memang perangai suke mnda comel2 ni...

Makan Colonel Chicken Rice Combo, pasal sangat lapar tak sentuh nasik dari pagi..ai perut melayu ok, sehari tak telan nasik tak sah..Ina pon order yang same jugak..Hariz order Dinner Plate ngan Cheezy Wedges...Fyda pulak order Snack Plate ngan JomJimat Set D yang ade Toasted Twister tuh...mase nak order punya la keliru pusing-pusing kepala aku ngan pkerja kedai atuk tuh...hahaha..dia yang keliru dah lah, nak babit ngan aku skali pulak pening kepala...aiseh...tapi naseb baik dapat jugak order yg betul kan...kalau tak aku tenyeh jek budak tuh...hahaha...

Makan, makan, makan dan makan sampai habis....tengah-tengah makan tuh syoklah bercerita bagai nak rak...pastuh nampak GiftShop..hah, ini peluang baik nak tuntut bufday gift..hahaha.. ~~gelak setan di sini ye..

"Wah, kat sini pon ade giftshop ea? Igtkan kat bus stop aritu jek ade..."

...jeng jeng jeng!! Cube teka sape yang mula nampak giftshop dan membuka perangkap? En Hariz kita la! Hahaha..aku nampak jek giftshop yang dia tunjuk trus aku nampak bufday gift aku..hahahaha!!!

"Eih..comel la bear besar yg tengah duduk tuh!"
"Mane? Banyak la bear kat situ..."
"Ala...yang tu...yang coklat tuh..."
Teddy | Saya mao bufday gift yang INI... =PP

"Ouh..nanti boleh la beli bufday gift kak ila kat sini..." -oopss...Ina dah masuk perangkap...ngeh3...
"Hah, nak yang coklat tuh!" -yes, dah tunjuk, dah tunjuk!! Siap la korang.....hahaha
"Xpe, xpe...ko pnye aku beli yg kaler pink tuh.."
"Hoh? Pink?! Heleh..saje ar tuh! Memang saje tanak bagi kan???"
"Hahaha...aku eklas ni...betul..nnti bufday ko aku bg yg tuh..yg pink tuh.." -..memang jahat giler Hariz gelak time nih..sungguh xtipu..
"Hoh, ko bagi yg tuh ok gak. T bufday ko aku bg balik, jimat sket.."

...Dan Hariz gelak dengan kejam. Nampak sangat memang tanak bagi kan?? Tau la aku x suke kaler pink, yang nak kasi bear pink pink ni pe hal?? =PP

"Nanti dah abes makan jom ushar hadiah kat situ nak?"
"Ok jugak..jom, jom makan cepat.."
"Eh, bufday Fara bile ea?"
"Bulan doblas ni..20hb.."
"Hah, beli skali a gift dia..kang dah cuti susah lak nk bg..."
"Okeh, set,"

..So dengan pantasnya budak2 ni makan pasal nak g ushar gift. Aku makan ngan ayu la kan...cam bese...pasal pe? Nanti trcekik susah...kene bawak g spital pulak..cncel jek plan nak ushar gift lawa-lawa..haha

Abes makan..terus g ushar bear..memang aku tuju kat bear dulu so what?? Hahaha...bear coklat tuh sangat comel dan HUGE ok?! nanti tiap2 malam bukan aku peluk dia..dia yang peluk aku..hahaha! But seriously..suke yang itu!!!

...Sampai la aku jumpa kura-kura. Homaigod sangat kiut meh!!! Terus berkenan di mata dan di hati. Hahaha..aku tunjuk kekiutan kura-kura tuh kat Hariz terus dia gelak-gelak..what the..?? Comel what!! Cari Ina xjumpa kalau x mesti aku boleh suh dia sokong aku..huh..

Jalan-jalan sampai rambang mata baru la Ina jumpa ape yg dia nak bagi kat Fara. Hohho...comel sangat adiah tuh..ade lampu lampu lagi..suke suke!! hahaa..siap kitorang bole letak bufday wish lagi..sangat comel! Harap2 dia suke...

Balik kolej da Maghrib...menggelabah la kami sume..kul 9 dah nk kne g cfe study.. ~~Style kami: study kat bilik mknenye tdo..  huhu alih2 kul 10 jugak turun..sebab Ina tetido..hahaha..letihnya jalan-jalan kat gift shop kan Ina? hahaha!!

Sampai cafe jek, first things first, balut adiah Fara...pastu study-main2-amek gambar-study-main2...hahaha,,banyak la main2..xsedar diri esok ade paper elektrik...adoi la...

Balik bilik bg adiah Fara dulu..pastu blogging...yeah, now I'm blogging without even touch anything on electric yet..ohho..sungguh xsedar diri..bajet expert elektrik ar tuh...ok la nak g study...karang kuar soklan pe terkebil-kebil nak jawab xdapat..huh tanak, tanak!!! Moh study skarang!!!
Dilemma | Study kah? Atau STIDO saje??



...i'm just a mere girl...

Tuesday, November 9, 2010

Ini cerita tentang seorang ibu.

Salam :))



15 tahun yang lepas...

"Ma, kenapa kena pergi sekolah?"
"Sebab nak pandai. Nanti kat sekolah boleh jumpa kawan baru, belajar macam-macam, boleh main dengan kawan-kawan.."
"Kat rumah pun ramai kawan jugak,"
"Tapi  x sama dengan kat sekolah. Kat sekolah boleh belajar,"
"Ooo..."

~~Masa ni, masa sebelum masuk tadika. Memang cuak gile la bila kena bangun pagi-pagi masuk kelas sampai tengahari. Memang tak nak pegi kelas jek. Tapi, Ma paksa jugak. Ma sanggup tunggu kat luar kelas dari pagi sampai la tengahari, sebab takut aku menangis. Lama jugak macam tu, ade la dalam dua bulan lebih kot ma kena tunggu aku kat luar kelas. Terima kasih ma.

*          *          *          *          *

14 tahun yang lepas...

"Ma, tadi cikgu ajar baca doa makan...sonok..."
"Ye ke? Dah pandai ke baca doa makan ni?"
"Dah!"
"Cuba baca ma nak dengar,"
"Bismillahirrahmanirrahim...Allahumma bariklana fima rozaqtana waqina aza bannar..."
"Amiiinnnnn...pandainya anak ma,"

~~Ma salu jek puji anak-anak ma. Even ma salu membebel pun, ma xpernah lupa nak puji anak-anak. Untuk itu, terima kasih ma.

*          *           *          *          *

11 tahun yang lepas...

"Ma, tadi cikgu suruh baca syair...cikgu kata suara kak ngah sedap,"
"Ye? Dah tu kak ngah baca tak?"
"Baca..ma, nanti dah besar-besar kak ngah nak jadi penyanyi la...macam Siti Nurhaliza..."
"Jadi penyanyi tak elok tau..nanti dapat rezeki xberkat..suara tu kan aurat...tapi, kalau kak ngah nak jadi Qari'ah ma bagi la.."
"Suara pun aurat ke ma?"
"Ye la, suara orang perempuan tu aurat.."
"Oo..macam tu ye..."

~~Sejak tu, aku tau suara tu aurat. Tp kadang-kadang aku bantai belasah nyanyi kuat-kuat jugak. Sampai kena sound sedas ngan abah. Adess..hahaha. Tapi, ma banyak ajar aku sume benda. Terima kasih ma.

*          *          *          *          *

8 tahun yang lepas...

"Ma, cikgu nak buat lawatan lepas UPSR, kak ngah nak ikut boleh tak ma?"
"Lawatan ke mana?"
"Um..pegi KL, Genting Highland, Cameron Highland..."
"Mahal x bayarannye?"
"X mahal...seratus je...boleh ye ma?"
"Nanti la ma tanya abah dulu..."
"Ala, ma pujuk la abah..."
"Tengok la macam mana..."
"Ala ma..."
"Hah, ok la, ok la..nanti ma try..."
"Yeay!!!"

~~Masa tu, family kitorang bukannya salu kuar holiday, cuti-cuti mesia bagai ni..even cuti sekolah pun, tempat paling fvret, kampung. Xde istilah holiday2 dlm negeri luar negeri ke apa. But, sebab masa tu muka aku mcm agak excited sgt, ma ikutkan jugak. Kalau masa tu ma tengah sesak pun, ma xpenah bagitau. Kuarga kitorang bukannya org senang, jd xpyh la nak demand macam2. Tapi sebab ma xsanggup tengok anak-anak kecewa, ma ikutkan jugak. In the end, boleh jugak aku ikut lawatan tu. Terima kasih ma.

*          *          *          *          *

7 tahun yang lepas...

"Ma, kak ngah nak balik..."
"La..baru sebulan lebih angah duduk hostel..."
"Tak best...nak duduk umah..."
"X boleh la macam tu...angah kena blajar berdikari...satu hari nanti, angah kena jugak duduk jauh2 dari ma, dari abah..."
"Xmo, xmo!! Kak ngah nak duk umah!!"
"Kenapa kak ngah xnak duk hostel, cuba bagitau ma..."
"Duk hostel xbest, makanan xsedap..xde org nk story2..."
"Cari la kawan ramai2..angah duk la lama sikit, nanti msti dapat kawan yg serasi..."
"..."

~~Actually lps UPSR haritu dapat tawaran SBP kat Kulim. Tapi sebab ma xnk bg duk jauh2 ma sorokkan surat tu dr pgetahuan ak. hahaha. tapi mujur jugak, sbb kulim jauh sgt! Xpuas lg brmnje kat ktiak ma. haha. So, masuk Al Falah. Mase ni baru belajar duduk di asrama. XBEST!! Tapi ma pujuk suh duk jugak..timba pengalaman, cuba belajar berdikari. Selama ni xpenah-penah nak basuh spender sndiri, dh nk kne blaja buat sndiri. Slame ni salu tdo smpai lewat2 malam sbb tgok tibi, tapi lps msuk ostel dh xboleh buat sume tuh. Memang hostel banyak ajar aku. Terima kasih ma, sebab paksa jugak kak ngah duk hostel. *Tapi 3bulan lps duk ostel aku cbut duk umah jugak..duk ostel XBEST!! heheh*

*          *          *          *          *

5 tahun yg lepas...

"Macam mana result?"
"Kak Ngah dapat so-so jek..." *sambil tunjuk result*
"Ok la ni, drpada xde terus..kak ngah nak mintak kelas apa?"
"Kelas sains ok x?"
"Hah, ok jugak tu..tapi nanti xstress ke blaja?"
"Pandai-pandaila adapt..hehe.."
"Yela..nanti belajar elok2 tau...biar dapat result lagi baik..."
"Yes, madam!! hehehe..."

~~Actually mse ni trfikir jugak nk smbung skola vokasional, tapi bila pk2 balik, xpayah la..lgpun nemi2ku pun nak stay jugak, so mls la nk kemana-mana. Lagipun, sbenanye tau ma xnk bg ak skola jauh2...sbb dia xyakin aku pndai jge diri. ~~Dulu aku sgt clumsy, smpai skarang pun still clumsy sesangat..sbb tu ma bimbang nak lepas ak blaja jauh2...takut anaknya yang sorang ni xpandai jge diri...huhuhu.
sedih bila fikir, dah besar-besar pun ak masih buat ma bimbang fikir pasal aku.. T.T

*          *          *          *          *

3 tahun yang lepas...

"Angah lepas ni nak sambung mana?"
"Tak  tau la ma...ma ngan abah jek la yg tentukan..."
"Mana boleh macam tu..kak ngah kena la tentukan sndiri nak ambik yg mana satu..."
"Tapi, kak ngah xreti nak pilih-pilih ni..."
"Cari jek la yang mana kak ngah minat..pastu amik dan belajar..."
"Hah, kalau macam tu, kak ngah nak pegi masuk Akademi Fantasia la.."
"Haip!! Main-main pulak!"

~~Lepas SPM, baru ma bg aku blaja jauh2. Tu pun sbb xde pilihan, sbb sume U jauh dr umah. paling dekat pun kat KT, sme gak kan? KT ngan Kmn 3 jam. hahaha. Tapi last-last, ma jugak yang menang. Abah suh blaja kat Tati jek, dekat ngan tmpat kje abah. cess...xjadi jugak nak blaja duk jauh-jauh..huhuk.

*          *          *          *          *

Julai 2010

"Kak ngah nanti kat tempat orang jaga diri tau? Ma xde, abah pun xde nak tolong tengok-tengokkan..."
"Ye ma..kak ngah tau..."
"Nanti jangan tinggal solat, jangan lupa mengaji, belaja elok2..jaga diri...jangan sakit-sakit...makan tu ikut waktu...nanti kena gastrik susah..ma xde nak urut..."
"Hehe..kalau gastrik kak ngah kol ma ea? Ma terbang ajela...bukan jauh pun Melaka.."
"Hah ye la tu...pndai sangat la...jauh xjauh 5jam jugak paling cepat.."
"Ala kalau ma terbang sekejap je sampai...atas langit mne ade traffic light..."
"Ish...banyak cakap pulak...ingat tu ma pesan.."
"Ye la ma..betul ke xnak g antar ni? Ma g a mandi cpat...smpat lagi ni..."
"Hish, jauh la...tu budak kecik tu bukan boleh jalan jauh-jauh..nnti duk menangis je...xpayah la...nanti lain kali ma ikut..."
"Ma ni...bukan sokmo tau..."
"Xpe la, xpe la...lain kali je..."
"Yela..."

~~Mase ni, xmenangis. Walaupun tau akan jauh dan lama brpisah, setitik air matapun xnak jatuh. Riang gumbira ala-ala kanak-kanak ribena sepanjang prjalanan ke Melaka. Sampai la mase cium tangan abah masa abah nak balik Kemaman, baru rasa sebak tiba-tiba. Baru rasa macam, abah jangan la balik Terengganu, kak ngah nak ikut jugak. Abah tak payah la balik, nanti kak ngah duk sorang2 pulak. *Aiseh, hehe..malu pulak nak mengaku..* Abah kuar jek dari gate, airmata pun berderai. Mase tu tibe-tibe teringat ma. And rasa macam, dah lama xjumpa ma! Ma, kak ngah rindu!!

Tentang ma,
Memang ma sekolah xtinggi, tapi bagi aku, ma adalah guru yang paling hebat!
Memang ma slalu kata ma xlawa, tapi bagi aku, ma wanita paling cantik!
Memang ma slalu cakap manusia xsempurna.....

...tapi ma, ketidaksempurnaan ma lah yang menyempurnakan ma di mata kami, anak-anak ma.

ma marah, garang, pukul, hukum kami bila buat salah...tapi itu yang jadikan kami manusia hari ni. Terima kasih ma.

Oh ya, kenapa hari ni entry pasal ma?

sebab tibe-tibe rindu ma... ^^

Sweet Couple|Ma n Abah


Sayang ma n abah sokmo!


...I'm just a mere girl...