daisypath

Daisypath Anniversary tickers

Monday, April 25, 2011

Maaf. Banyak banyak. :'(

Rasa tak layak untuk jadi kawan yang baik.

Assalamualaikum. :|

Dah hilang. Dua barang yang paling berharga dan bererti dalam hidup khalis dah hilang. Tak mampu nak cakap banyak2. Sebab tak mampu nak dapat balik dua benda tu. Sungguh sedang rasa sedih yang teramat. Tak tahu macam mana nak terangkan dalam kata kata.

Kepada mereka, sungguh, khalis minta maaf.

Friday, April 22, 2011

Hectic.

Jangan tanya khalis hectic yang semacam apa. Nanti khalis ceritakan.

Assalamualaikum ;)

Dah seminggu, waktu tidur khalis terganggu. Sehari kalau dapat tidur 4 jam pun dah rasa cukup bertuah. Sebab sekarang ni, dah sering sangat khalis tidur pukul 5-6pg, pastu bangun pukul 7-8pg..depends pada waktu kelas khalis. Kenapa? Sebab minggu sebelum study week adalah minggu bercinta dengan kuiz test dan assignment yang melambak lambak. Serius. Hari ni baru selesaikan final report untuk mini project CPP dengan article report review untuk TC. Esok masih menunggu test CPP dengan kuiz n test AOC, bersusun susun. Belum kira lagi assignment yang nak kena hantar isnin akan datang. Even Isnin tu pun khalis masih ada test Math. Haih. Bahagia betul hidup sekarang ni. Tapi xpe, khalis selalu dengar orang sekeliling kata, Allah takkan beri kita ujian yang Dia tahu kita tak mampu nak hadapi, apa yang kita tempuh sebenarnya bersesuaian dengan kemampuan kita menanganinya. Dan khalis juga tahu, kalau Allah kata kita mampu, siapa kita nak kata sebaliknya?

nota kaki~~tadi hujan lagi. Awan dah xlarat tampung muatan lebih agaknya. Agaknya lah. -_-"

Monday, April 18, 2011

susah kan? bila sakit hati ni? tapi indah kan, kalau selalu ada seseorang untuk diluah isi hati?

ma adalah seseorang itu.

sebab kalau tanya ma, mesti ma cakap;
"sebab hati angah sakit, angah tak dekatkan diri sungguh sungguh dengan DIA,"

Assalamualaikum :|

Mood tengah pelik. Marah ada, bengang ada, pening ada, rasa tak tau nak buat apa apa pun ada. Gembira pun ada jugak ni, sebab lappy kesayangan khalis dah sihat, sekejap jek masuk wad, 15 minit pastu da discharge. Ahaha, khalis happy ni. Betul. ;))

Lepas tu, balik ke mood asal. Sedih. Pasal hard disk khalis tiba tiba xdapat bukak partition 1. Dah la dlm tu ada presentation slide untuk Tech Comm. Esok da nak present. Bahagianya khalis bila jadi macam ni. Nasib baik la dapat detect awal2..kalau masa nak present baru check macam mana?? Tak ke naya tu? Satu hal pulak nak kena menjawab dengan ms. Ade takde, sempat ke tak, by hook or by crook memang khalis kena siapkan hari ni jugak. Adoi la.

Dua tiga hari menjelang final exam ni, memang banyak betul benda yang mencabar kesabaran khalis. Tapi dalam cabaran tu semua, baru khalis nampak potensi khalis menangani marah ni. Baru khalis nampak yang Allah sebenarnya selalu ada untuk khalis, sebab tu khalis selalu kena uji. Sebab Dia nak khalis selalu ingat padaNya. Dia nak khalis kuat untuk membenteng cabaran di masa akan datang. Sebab itu.

Bila khalis fikir dalam dalam, terima kasih Allah, Kau anugerahkan hambaMu ini ibu terbaik! Yang selalu mendoakan waktu diri ini kesusahan, yang tak langsung alpa untuk mengingatkan diri ini supaya selalu berada di landasanMu. Yang selalu ada untuk menjaga setiap titis air mata yang jatuh, yang selalu berdiri teguh menjadi tiang sandaran saat diri ini lemah dan ingin terjatuh. Yang selalu menasihati saat diri ini tercari cari sinar, yang selalu  menegur saat diri ini alpa dalam nikmat duniawi. Dan yang selalu berpesan, "carilah redha Allah, insyaAllah redha ma memang selalu ada mengiringi angah." T.T


khalis juga mahu jadi ibu seperti ini.

nota kaki~~sedang kecewa dengan ecitie. hampir tewas dengan pergolakan emosi. ish.

Saturday, April 16, 2011

MALU!!

it was stupid.
i did nothing good but humiliating myself.
i should have realize it sooner.
that i should have just give up.
that i should have not start.
but at least i know i'm good at something;
i'm good at humiliating myself.
great.
sekarang macam mana nak face sume org?
macam dah tanggal jek sume struktur kat muka ni.
bagusla.
buatla lagi lain kali.
takmo dah.
that should never happen again.
ever.

fullstop.

nota kaki~~laptop masih rosak. thnx wawa for lending me this. oh, rasa macam nk bunuh diri. nasib baik masih waras akal.

Thursday, April 14, 2011

Sabarlah hati.

Assalamualaikum :(

Ha nampak tak smiley tu dh berubah wajah?? Sebab khalis tengah berkasih sayang dengan problem sekarang ni. Musim musim tengah bizi dengan banyak kerja ni la macam macam pulak masalah nak datang menempel kan? Serius khalis tengah sakit hati dengan keadaan sekarang.

Sepatutnya hari ni khalis hantar lab report fluid mechanic. khalis kena buat result, discussion dengan conclusion. Sume tu khalis dah siapkan pun, tinggal nak compile pastu print jek. Petang tadi, masa nak kasi kat Bella, khalis nak masukkan menda tu dalam pendrive. Pinjam la fara punya. Melampau la pulak kan kalau nak masukkan menda tu semata mata kat dalam hard disk. Pendrive khalis jangan tanya la, harta khalis yang tertinggal kat umah tu sume dah dipindahmilik jadi adik khalis punya. Ish.

Secara tiba-tiba, lepas jek khalis cucuk pendrive tu dekat port dia, lappy khalis tiba2 mati. Mula mula khalis xde la rasa bimbang sangat sebab memang lappy tu dah selalu mati tiba tiba macam tu. Yang buat khalis cuaknya, bila khalis bukak balik, dia kuar kat skrin hitam tu system file missing or corrupted. Memang pucat terus la kan. Tapi khalis dah buat muka steady jek, tamo la nampak cuak sangat. So khalis tunggu dia sejuk dulu, khalis pegi mandi, siap siap nak pegi kelas, pastu try on balik, dengan harapan kali ni dapat la bukak,

Tapi agaknya, kali ni, Allah memang nak uji khalis kot. Lappy khalis tetap mcam tadi. Dua tiga kali khalis try pun, tetap jadi macam tu jugak. khalis cuba ikhlaskan hati, nak pergi jumpa Cik Yus minta hantar esok. Call Bella bgtau yang xdapat hantar lab report tu hari ni. Bella ckp xpe, tp xlama lps tu dia msej, Nabil suh hntr hari ni jugak. Dan dan jek kat situ jugak khalis terus murung. Mata dah bengkak. Tahan khalis tahan, kat tangga ni nanti malu orang nampak. Tapi, dugaan ni memang mampu buat khalis menangis jugak. Sebab lepas tu Tasya turun tanya; kenapa? khalis memang tak boleh kalau orang tanya masa tengah tengah bersedih, rasa macam; jangan pedulikan saya, nanti saya jadi rapuh sebab selalu bergantug pada orang.

Tasya cakap, Cik Yus understanding. Xpe, nnti lepas kelas kita pegi jumpa dia, tanya boleh ke tak nak hantar esok. khalis cool down sekejap. Tapi serius memang xdapat cncentrate langsung kat dlm kls. Miss Shima terangkan psl tutorial laplace, tapi otak asik fikir series and parallel configuration pumps. Celaru gila fikiran. Dah la laplace transform tu memeningkan. Tawakal jek la kuar soklan lam test nanti.

Lepas kelas, Tasya dengan Yan ajak pergi Lab Com dulu pasal nak settlekan evaluation form. khalis ikut la sekali pasal internet kat hostel gila punya laju smpai nak bukak ecitie pun xdpt. Untung kelas Math habis awl, mmang sempat sangat la kalau nak pergi LabCom. Masuk aje LabCom terus bukak ecitie konon nak settlekan evaluation form tu harini jugak. Satu subjek selesai, submit, bukak satu lagi. Masuk aje yang kedua, internet lembab GILE GILE. Last dia kuar, "Server not found". Erk, apekah?! Punyalah khalis tunggu lame lame sekali server not found?! Memang mcm nk gile khalis td. Tp xpe, khalis sabarkan hati yang menggelegak dengan bisikan syaitan ni dan login lagi sekali. Berjaya! Tapi eh, tetibe pulak kuar Log In Successful yang mana takde satu button or link pun yang boleh ditekan ungtuk proceed ke evaluation form. Ya Allah, ampunkan khalis. Memang khalis kurang akal sihat masa tu, sebab terus jek khalis bgtau Tasya dengan Yan khalis nk pergi jumpa Ms pastu terus tutup komputer. Sakit hati sangat T.T

Jumpa Ms Yus. Tanya pasal report. Ms cakap, "Saya tak boleh tolong. Bukan tak nak tolong. Tapi cuba awak bayangkan kalau awak kat tmpat saya, sepuluh orang student datang ckp; ms, komputer saya rosak, sy nak send esok boleh? Takkan lah semua sekali awak nak bg lepas macam tu aje kan,"
At some point, khalis terima apa yang Ms cuba sampaikan. Tapi bila khalis sendiri sampai sempat tidur 2 jam aje semata mata nak siapkan report hanya utk tahu yang komputer rosak hari ni dan khalis tak sempat print report tu dan tak sempat nak hantar dan akan kena potong markah dengan Ms, bayangkan lah perasaan masa tu. khalis cuma senyum dan cakap kat Ms, xpela kalau mcm tu Ms. Terima kasih.

Hantar mesej kat Yan, "Ms ckp xbleh.". Dan terus tutup fon. khalis tak nak diganggu. Balik menangis alaupun tengah gelak ketawa cakap fon dengan kaklong. Dan bila cakap dengan ma, sempat gelak gelak dengan airmata mencurah curah. Sungguh khalis mengaku tak pernah sesedih ni bila keadaan jadi macam ni. Selalunya khalis masih mampu untuk senyum dan cakap; takpela...dah memang salah aku. Tapi kali ni, khalis memang gagal sungguh dalam mengawal emosi.

Bila khalis on balik fon, ad miskol dari Yan, msej pun. Terima kasih la Yan, sebab concern, dan bagi jalan. khalis kena buat balik report tu pastu hantar sebelum Ms sampai esok.

khalis ada satu habit yang mana bila ada problem, khalis kena cari sesuatu untuk distract perhatian khalis untuk pastikan khalis mampu buat final decision dengan akal sihat. Untuk yang ini, khalis kena berterima kasih kat Tasya sebab minta tolong khalis temankan dia jaga Moogle sementara Mael pergi test. Balik dr Moogle, dh rasa tenang sikit. Tambah tambah lagi bila dapat ubat; Ice Blended Blackcurrant + Vanilla.

khalis tengah usahakan Lab Report ngan draf Cpp. Sekarang ni pun baru sikit aje yang dah siap, sebab otak tengah tepu. Xpela, yang penting siapkan jugak malam ni. Tak payah tido pon xpe.

Nota kaki~~masih lagi sakit hati.

Monday, April 11, 2011

to Wawa. ;)

Assalamualaikum J

Wawa, ni kau punya. Serious in love! Hahaha J


SuJu Donghae & Kyuhyun ft Han Ji Min:

 Happy Bubble

uyeonhage chajeun ne jibap
ne moseup bogopa deullincheokhaetji
haru jongil neoman gidarineun
nan goerowo goerowo goerowo

sarangseureowo neomuna gwiyeowo ana jugopa
bukkeureomayo hwajanggi eomneun eolgul

sangkeumhage naege watjyo
cappuccino geopumboda joha
Happy bubble nawa hamkke
rallallara jeulgeoun nal
Happy happy happy bubble rappappappappa
Happy happy happy bubble pparappappa

soljikhi nan dareun yeojadeul
jiteun hwajangeul hae dodohan nunbit
jinhan eolgul geunyeodeulman bomyeon
nan goerowo goerowo goerowo

dajiwobeoryeo hoksina geokjeongeun geopum sogeuro
sarangseureowo hwajanggi eomneun eolgul

sangkeumhage naege watjyo
cappuccino geopumboda joha
Happy bubble nawa hamkke
rallallara jeulgeoun nal
Happy happy happy bubble rappappappappa
Happy happy happy bubble pparappappa

banjjak banjjagyeo syabang syabanghae
eotteon kkotboda areumdaun neo

sangkeumhage naege watjyo
cappuccino geopumboda joha
Happy bubble nawa hamkke
rallallara jeulgeoun nal
Happy happy happy bubble rappappappappa
Happy happy happy bubble pparappappa pparappappa

Source: Melon
Credits: thelapan+YTzEM



Nota kaki~~malas nak cari translation. Bz bzhahahaha

cerita dari Mitec.

Assalamualaikum J


Balik dari Mitec, hantar barang kat bilik Sarah, pastu terus melepak kat bilik Tasya. Banyak benda yang kitorang bualkan, sampai terlupa yang khalis mengandar waktu study Fluid. Ingat nak singgah sekejap jek, tapi tiba-tiba melarat jadi sejam empat puluh lima minit. Aiceh, ni yang malas berjalan ni. T.T


Balik dari bilik Tasya, khalis rasa macam baru tersedar balik hala tuju khalis sebenarnya. [sebenarnya dari bilik dia lagi dah cakap pasal ni..teeheee  ;) ]. Bukanlah hala tuju sangat pun, cuma khalis jadi teringat kembali tentang kenapa khalis join Micet, tentang kenapa khalis amik teknologi kimia makanan. khalis jadi teringat tentang ICM, tentang janji2 khalis dengan nemi nemi khalis dulu. khalis dah mula kembali fikir pasal ni, start dari KSN lagi sebenarnya. Rasa macam nak menangis, bila fikir balik semua masa yang khalis dah rugikan selama ni cuma kerana khalis lalai, kerana khalis lupa matlamat khalis. Bila dah ingat balik, khalis rasa bersyukur sebab belum terlambat lagi untuk khalis ubah semua yang dah terjadi.


Di KSN, khalis ade teringat 1 ayat dari moderator yang bagi ceramah, “Sekarang ni, ramai graduan menganggur sebab tak merancang masa depan mereka dengan baik. Mentaliti orang kita, lepas habis belajar, MAKAN GAJI. Langsung tak ada keinginan nak berniaga sendiri.” Masa ni, khalis rasa macam, ZAAPPP!! Terus ke jantung. Sebab khalis pun sama. Rancangan mahu makan gaji dulu dalam setahun utk pengalaman, sebelum proceed satu level lagi. Langsung khalis lupa, janji khalis dulu, sebelum umur 25. Kalau khalis makan gaji, memang cukup2 25 la. Jadi masa bila nak siapkan proposal, dapatkan lesen, kelulusan dan nak setup semua benda? Nampak gayanya khalis kena tukar strategi ni, eh tak, khalis mesti, harus tukar strategi untuk jadikan impian kami itu satu kenyataan.


Tadi baca majalah Usahawan Sukses, salah seorang usahawan yang ditemuramah cakap, “susah nak berjaya sebenarnya, orang selalu nampak berniaga ni macam cepat untung. Labur sikit, dah masuk banyak. Sebenarnya tak, apa yang kita usahakan hari ni, tak semestinya esok lusa kita dapat, tak semestinya kita yang rasa apa yang kita usahakan.” Dan khalis sokong kata dia dengan sangat amat sokong.


Bagi khalis sendiri, dengan pengalaman dua hari di Mitec, [Ecewah, pengalaman baru setitik air embun dah nak berlagak khalis ni, ;P ] khalis lebih suka beranalogi begini; bukan senang nak naik tinggi, mesti nak jatuh dulu, tersadung dulu, baru kita tahu macam mana nak gunakan sayap yang kita ada. Setiap orang ada sayap sendiri, yang mungkin tersembunyi dan mungkin mereka tidak tahu bagaimana mahu mengembangkan sayap yang mereka ada dan terbang jauh.


Mungkin aka nada yang mempersoalkan, kenapa sayap? Pandangan peribadi khalis simple, sayap adalah medium paling mudah untuk menggambarkan potensi diri seseorang. Biar khalis bentangkan satu contoh; seekor anak burung yang masih kecil, ditinggalkan sendiri tanpa jagaan ibu atau bapanya. Boleh jadi kerana sarangnya diterbangkan ribut atau apa sahaja. Ia punya sayap, namun skeptisnya, ia mungkin tidak mahu terbang kerana takutkan ketinggian. Padahal ia punya sayap, cuma ia belum mahir menggunakannya, kerana mungkin tidak ada keperluan yang mendesak untuknya menggunakan sayap yang sedia ada itu. Dan andai ia masih tidak berani mahu menelan risiko, ia boleh mati kelaparan.


Sama juga keadaannya dengan manusia, setiap manusia ada potensi diri masing2 yang mungkin masih tersembunyi. Masih ramai yang belum melihat apa sebenarnya yang mereka mampu lakukan. Dan sekiranya mereka takut mahu mengambil risiko atas peluang yang terbentang depan mereka, mereka akan kekal di tampuk bawah.


khalis melihat potensi dalam impian khalis dan nemi nemi khalis, dan kami mahu menjadikannya satu kenyataan. Susahnya adalah cabaran, senangnya adalah dugaan. Kami mungkin jatuh, tapi kami mahu bangkit atas kejatuhan itu, InsyaAllah. Dan KSN telah menyuntik satu semangat dalam diri khalis. Mahunya khalis saat ini, mengumpul modal secukupnya untuk ICM. Dan berjaya seperti saudara Adam.



Nota kaki~~Test Fluid menanti esok. Static fluid. Fluid flow in pipe and conduits. Nice ;)

Nota kaki lagi~~Aduhai B.S, maafkan hati ini yang sekali lagi tersasar menjaga cinta untukmu. [Euw, geli. Sila jangan gelak. Ini memang luahan terus dari hati.]

Thursday, April 7, 2011

khalis tak tau nak bagi nama apa untuk entry ni sebab isi dia campur campur jadi rasanya tulis jek la tajuk dia ni entry campur campur, boleh??


Mood: rindu nemi nemi tersayang.


Baru aje balik dr Moogle. Ah, letih yang seronok. Haha. Faham x? Kalau xfaham nampaknya khalis kena terima hakikat bila Tasya panggil khalis perosak bahasa. Hahaha.


Oke. Cerita pasal Moogle, khalis da mula rasa tense nya. Bukan senang ada bisnes ni. memang menuntut waktu dan keringat. Walaupun masih ade satu setengah hari lagi sebelum pegi Pasir Gudang [eh, ye ke?] tapi khalis da mula rasa gemuruh. Terfikir pulak pasal presentation dan macam macam lagi. Ish, presentation skill x mantap lagi, macam mana ni?? ~~tarik nafas, hembus. Terapi zaman sekolah, dan sampai sekarang ^.^


Dan pasal Moogle lagi. Sakit hati betul dengan Mail. Oh, mengata khalis ya? Kan dah kena sedas tadi. Padan muka. Lain kali buat la lagi. Biar khalis tembak bertalu-talu dengan mulut machine gun ni. Haha. Thnx Kila sbb support khalis tadi. Huahua. Padan muka Mail. Langsung merajuk dengan khalis. Ololo…merajuk la sorang-sorang. Malas nak pujuk. Hahaha.


Tadi masa kuiz CPP, khalis salah step. Duh, lari markah kat situ. Tak tawu la dpt brape kuiz ni. nak menangis pulak rasanya. Ni pun, esok ade test lagi. Lusa pun ade test lagi. Next Monday pun ade test lagi. Haiyyoohhh!!! Memang bz dengan test aje la nampaknya. Debate training pun da postpone sampai…maybe lepas camp kot? Sebab those other debate members pun sedang dibalut ketat ketat dengan tests. Haha. Rojak sungguh entry khalis hari ni.


Eh, sebut pasal debate, rasa macam dh berkurun pulak khalis xpegi debate training. Sebab last week pnye training khalis missed, sbb letih. Lepas maghrib terus tertido. Nasib baik terbangun pukul sbelas lebih. Oh. khalis kuat tido sekarang, dah macam polar bear pulak rasenye.


Esok la khalis update lagi. Nota dengan tutorial CPP dh memanggil-manggil dah. Hari ni jd panda.



Nota kaki~~dah macam zoo pulak blog ni. Kejap jadi polar bear, pastu jd panda pulak. Aish.

Nota kaki lagi~~letih la.

Wednesday, April 6, 2011

Quiz CPP. Lab Fluid. Test CPP. Lab Test AOC. Moogle meeting.

Be miserable. Or motivate yourself. Whatever has to be done, it's always your choice.





True. Sebab itulah khalis  masih mahu menggagahkan diri belajar teknologi kejuruteraan kimia. Sebab anything anyhow, sume benda memang kita yang decide sendiri. Mungkin ada paksaan dari ibu bapa, atau orang orang terdekat sekeliling kita, tapi final decision nya, memang selalu kita yang buat sendiri. Memang selalunya, dari hati sendiri. Jadi khalis harus terima semua ini. Kalau nak diakui, memang khalis x amik engineering atas keinginan hati sendiri. Mulanya atas pujukan abah, lepas tu, sebab minda disumbat dengan momokan orang; belajar engineering ni orang pandang tinggi, nanti jadi engineer gaji besar sume orang respek. Yelah sangat kan. Apelah maknanya gaji besar hidup senang kalau hati x bahagia. Senang ape namanya tuh. Duit bukan boleh buat beli bahagia.


Aish, jauh menyimpang dari tajuk ni. khalis sekarang ni sebenarnya tengah dalam dilema. Minggu ini sangat sibuk, oh! Esok ada kuiz CPP, sebelum tu ada lab Fluid, khamis ni Test 3 CPP dengan Lab Test AOC [Analytical and Organic Chemistry] malam tu jugak. Hah amik kau khalis letak penuh penuh AOC tu ape. Haha. Pastu keesokan harinya pulak pergi meeting Moogle kat MITEC. Aduh, letih letih!! Hah, tu tak masuk lagi nak ade test math pulak minggu depan depan ni..adat la khalis, nama pun belajar, msti la ada ujian nya. Hidup kan xlari dari masalah dan dugaan?


Oh ye, speaking of which, khalis rasa kualiti air kat MICET ni dah makin teruk la. Rumet khalis sume dah gatal gatal. Aish, bimbang betul takut sume kena ekzema. Kena pegi hospital ni mintak ubat sapu ngan dokter. Haritu dah cakap dekat Kak Hana, tapi Kak Hana pun taktau kenapa xde orang atasan yang amik tindakan lagi. Ah sudah. Takkan nak tunggu kulit student tanggal baru nak amik tindakan kot? Susah la macam ni. Final exam dah tak lama tau? Nanti sume xleh attend exam, xkan nak bar pulak?  Teruk betul la management nih.


Hah, khalis dah membebel. Cukup cukup, kurang timbangan pahala yang dah memang sangat ringan tu nanti. Sabar khalis. Sume benda ada penyelesaian nya.


Ok la, khalis nak study CPP ni. next time la pulak khalis sambung membebel. Sekarang ni musim busy. Salam.


nota kaki~~masih ada hati menaip entry baru padahal 1 ape pun xbaca lagi utk kuiz esok. Oh khalis...

Monday, April 4, 2011

Shaheizy Sam menang ABPBH 2010!!


Baru je sekejap lepas, ABPBH ’10 habis. Ouh, happynye khalis bila Shaheizy Sam yang menang!! khalis minat dia, minat gile2!! Sebab dia punya acting best giler kot..tapi khalis xtengok tv, cuma dengar radio jek. Tu pun mujur tadi pegi bilik Yan, dapat tau la ABPABH tu hari ni. So dengan excitednya khalis bukak Hot fm sebab nk dengar live ABPBH.

Yang bestnya, masa last minute tu, Usop(HKLBR) pun kuar. Ngan Johan skali. Kuar kuar jek, solely, solely…..hahahaha!! Lawak ah, khalis yang tengah minum pun boleh tersembur. Sebab terkejut dengar sore Usop tetibe boleh muncul. Hahaha. Tapi gimik tu memang menjadi. At least hidup la sikit pentas ABPBH tu. Sebab khalis macam dengar suasana agak hambar, tak meriah sangat, except for those scream masa kuar gambar calon2 bagi tiap2 kategori. Tapi satu jek la yang khalis agak tak puas hati. Sebab masa nak umumkan penyanyi lelaki paling popular tu, langsung tak keluar suara sapa yang masuk pencalonan. khalis yang tengah dengar radio ni sangat kecewa, sebab alih alih dah dengar sape yang menang. Tahniah Faizal Tahir. Lagu2 encik Faizal memang best! (“,) hope the management would manage the sound better next time.

As for Sam, tahniah sangat2! khalis rasa, Sam memang berhak menang. Sebab recently, memang dia dah jadi hot item. Mana-mana jek kawan khalis yang khalis jumpa, kalau cakap pasal artis, mesti nak sebut jugak nama dia. Even kawan khalis yang study dekat Egypt tu pun minat dia.

Sam, good job! U totally got it, man! Haha..ape ntah khalis merepek ni. Semoga Sam terus Berjaya macam sekarang, or even better. Tahniah lagi sekali!



Shaheizy Sam menang ABPBH 2010!!



nota kaki~~ABPBH memang hot la kali ni. Sebab Sam menang. Dan ade Usop. Solely, solely...Hahaha  ;D

Sunday, April 3, 2011

A letter to him; to say i'm sorry.

Dear you,

I’m sorry I never told u this but I really can’t. They’re my friends, well, at least I’m the one who was considering them as one. I know I should have told u about it, but I really don’t think I’m the right one to bother.


I guess I have told u not to tell them about ‘that’, but u totally ignored me, right?


Dear you,

They are gaming behind u.


Yes. They do. I guess u might be wondering who are ‘they’ I am referring to, right? Well, it is obvious. I know u thought that I might be talking about sole person, but sorry dear they are company. They won’t have the guts to do anything alone. And why am I so confident on saying that they are gaming? Because I was there. I see it with my own eyes; hear it with my own ears. They laugh over ur tears, and I really can’t stand that. If I were the one with the right to do anything, doubt there’ll be sign of me in this room anymore. For I really do feel like slapping or kicking anybody that time.


You know it crush my heart when my friend was in harsh condition? Yeah, u don’t know. That’s why u keep repeating on saying how sorry u was for making things worse. Oh dear, we don’t blame u. But things really worsen bit by bit now. And believe me, it’s not ur fault. It had started long ago, long before I knew things u told me recently. It had started when I was sick of their behavior; total ignorant. But I can’t blame them for that, I know I was worse. But when it come to danger my purpose or anything important to me, I really can’t just sit and watch. So I decide. No more talking until I’ve decided on letting it go. Up till then, sorry, business under construction.


And yeah, it was hard to move on dreaming things would be the same again. It can never be. We have raised a wall on everything. I’m living in my own cube, and so do they. I was wrong, when I thought that if we kept silent everything will just be fine, and there would be no more hurt. It hurts more than what I expected. As for u, I know the wound was deeper. U and me knows perfectly the reason why I stated it that way. At least I have a shoulder to cry on; someone who I can lean to.


Dear you,

I’m sorry. So sorry. I know it hurt u much, and I have my part on that. But please, at least think of what u have in front of u, waiting for u to come for them and care for them. And think of what u already have, and how would they feel if u already lost ur hope and break down. Remember, every cloud has it silver lining. Your cloud would have to. There would be rainbow at the end of the dark road, and u would find the light to rely on. You just need to believe. ^^,


Dear you,

If u find it hard keeping it alone, call on me or her. We’ll be ur crying shoulder. We have each other, u are our friends. Nothing can change that. Hope u’ll always remember that.




Signed by,

.me n her.

Friday, April 1, 2011

Family Day.

mood menaip mencurah curah.


khalis sedang sibuk dengan proposal mini projek cpp. Tapi masih mahu menyempatkan diri mencoret sebaris dua kata di muka blog ini. Kejam kan? Masa tengah sibuklah mahu update blog, main facebook bagai. Tengah lapang lebih suka buat peta dunia baru. Haish. Berubahlah khalis.


Takpe, takpe. Tinggalkan dulu muhasabah diri buat sementara waktu[?]. khalis nak cerita tentang sesuatu.


Loan baru masuk. khalis terus topap, sebab nk call ma. Haritu ma dah mengadu, susahnya nak dengar suara anak kandung sendiri. Padahal masih duduk di Malaysia, kalau dah melangkah dua benua tak tahulah. Ehehe, maaf ma. Dua tiga hari ni, topap payah sungguh. Takpe, ni kak ngah dah topap, kak ngah terus call ma ye?


Rupanya ma nak tanya, bila cuti semester. Sebab Ayah Chik rancang nak buat Hari Keluarga bila semua orang dah boleh balik cuti. Wah, terus khalis jadi energetic! khalis ni memang hantu bergembira. Tengah2 banyak masalah tu, memang suka nak lari lari, tapi bila tak ada masalah selalu pulak mengintai masalah menyorok di ceruk mana. Isk, twisted thought of mind really runs this blood drill. Ayah Chik nk buat family day tu kat Pantai Balok. Kalau tanya khalis, memang la khalis setuju sangat2. Sebab khalis da penah pegi Pantai Balok, sana memang best kalau nak buat family day. Cuma khalis bimbang xsmpat nak book chalet, sbb sana biasanya kalau cuti sekolah memang full. 


Ma tanya, "My dear daughter, do you have any activity in mind to be tucked in the schedule??" [of course la ma tanya dlm malay cuma khalis menggedik gedik pulak nak ber bi bi ni... XD] and wow, ma tanya pasal aktiviti! Ni yang khalis suka ni. Bila lagi khalis nak dapat peluang tuk buli2 pakcik makcik sepuas hati sanubari ni kan?? Hahaha. Dah keluar gelak setan. Ikutkan hati nak jek khalis jalankan program waktu zmn jahiliah dlu yang tergantung tanpa arah tujuan. Hahaha. Tapi, itu sangat kejam oh. khalis tak sampai hati pulak. Haha.


So khalis cadangkan kat ma, apa kata kalau buat game kejar2? Bukan kejar kejar macam zaman kanak-kanak ribena tu ye, oh no no jangan salah faham. Konsepnya masih sama, bezanya, bukan kejar orang, tapi kejar AYAM. Best oh!! khalis dah buat masa kat kolej lama dulu, untuk program koQ fasilitator. Haha. Seronok tengok orang kejar ayam kat tepi pantai. Haa...jangan main main ngan grup khalis. Kitorang kasi lepas sekor ayam jantan pastu suruh budak budak grup tangkap. Tapi kan, kalau kali ni, khalis tukar part kejar ayam tu jadi kejar ayam belanda jantan, agak agaknya apa akan jadi?? ~~jadi ayam belanda pulak yang kejar kami kot? Hahaha! Best oh!! 




[tgh cuba bayangkan pakcik makcik sume lari lari kejar ayam ini. Oh! XD ]


Anyhow, ma tanya cuti sekolah nanti sempat x balik? Sebab rancangan asalnya memang nak buat masa cuti sekolah. khalis ok aje, sebab kata RW Emerson,


"..Happiness is a perfume which you cannot pour on someone without getting some on yourself.."


Jadi, sebab khalis pun ingin gembira, apa salahnya korbankan sedikit waktu cuti itu untuk bergembira bersama orang lain. 


nota kaki~~mahu sudahkan kira-kira cpp, ;))

kadang-kadang, khalis rasa macam nak bawak jek lappy masuk bathroom.

mood~~Letih. Merewang dekat mp, bawa pinggang yang tengah sakit.

Balik pada tajuk.

Kenapa mesti bathroom?

Oh, itu cuma simbolik. Any sole time i have to spare. Sendiri. Masa itulah, otak khalis sangat laju berfikir. Tentang apa yang patut khalis buat, peringatan peringatan tentang hala tuju hidup khalis, apa yang khalis patut ubah, bagaimana khalis nak berubah. Semua itu, dan banyak lagi. Tapi, bila khalis dah bertapa depan lappy, sume benda yang khalis fikir tu dah hilang. Hilang ke mana? Tolong la kembali. Khalis mahu menaip lagi. T.T

Dua tiga hari ni kan, banyak benda yang khalis fikirkan. Rasa macam banyak sangat benda yang tak tertanggung di tulang bahu khalis ini. Allah, tolonglah. Rasanya khalis belum cukup ampuh untuk dugaan yang berat ini. Tapi kalau sudah Dia sendiri yang ingin begitu, dimana hak khalis untuk mengatakan tidak, kan? Orang sudah ingin menggantung harap di bahu kecil ini, takkan masih mahu menolak kecai semua harapan itu?

Dan lagi, khalis rasa, hati sendiri sudah semakin parah. Semakin ingin menyemai dendam, bila sering dinasihat supaya jangan. Dendam itu racun yang mematikan hati, memutuskan silah. Tapi mengapa yang racun itu juga yang mahu khalis telan? Kerana maniskah racun itu? Entah, hati masih belum mahu membentang jawapan.

Mahu~~supaya hati berhenti menelan racun manis itu.

nota kaki~~Mood masih terumbang ambing. Rasanya post ini agak keliru dan keliru.